Dat lees je goed, lanche niet lunch! Tussen de lunch en het avondeten zit in Portugal normaalgesproken redelijk veel tijd. Daarom wordt er vaak nog een maaltijd tussendoor gegeten, zo rond een uur of vijf. Dit is de ‘lanche‘, oftewel het aperitief. Deze Portugese lanche is geen uitgebreide maaltijd. Het is meer een moment voor een kleine maaltijd bestaande uit een bescheiden portie voedsel. Hierbij worden vaak snacks gegeten, zoals een broodje, wat kaas en/of wat salgados (hartige hapjes). Daarbij wordt uiteraard vaak een glaasje wijn of bier gedronken.
Eten is een heel groot deel van het Portugese leven, dat lijkt eigenlijk altijd te draaien om waar en wat je volgende maaltijd zal zijn. Het is dus totaal niet verwonderlijk dat de Portugezen tussen de lunch en het diner tijd nog wat tijd vrijmaken voor een extra ‘officiële’ (lichte) maaltijd. Je hebt het woord waarschijnlijk al veelvuldig gehoord in Portugal, maar je nooit gerealiseerd dat het niet om lunch ging, maar om lanche. De klank is redelijk vergelijkbaar.
Het woord lanche komt wel van het anglicisme lunch, maar in het Portugees verloor het zijn oorspronkelijke betekenis (lunch) en begon het snack/lichte maaltijd te betekenen. In de zuidelijke staten van Brazilië wordt het woord vaak gebruikt als synoniem voor sandwich. Als kinderen thuiskomen uit school dan eten ook zij nog een lanche (vaak zoet). Op school hebben ze tussen de middag al een warme lunch gehad.
“Hora do Lanche” dient om iemands honger tijdelijk te stillen, een kleine hoeveelheid energie te geven of soms zelfs gewoon om de smaakpapillen tevreden te stellen. Voor degenen die nog niet bekend zijn met de term; ‘lanche’ verwijst dus naar een middagsnack en is niet hetzelfde als onze ‘middaglunch’, zoals je zou denken als je het woord voor het eerst hoort. In de late middag, ergens tussen 16:00 en 18:00 uur, maken de Portugezen tijd voor deze lichte snack.
Het is enigszins vergelijkbaar met ‘afternoon tea time’ in Engeland (die trouwens ook van Portugese oorsprong is). Lanche is een moment om even te pauzeren, gewoon achterover te leunen, te genieten van het moment en het gezelschap. Het is een uitgelezen moment om te socialiseren met vrienden en/of familie. De snacks die worden gegeten zijn er in alle soorten en maten, zowel hartig als zoet. Het bijbehorende werkwoord is: lanchar.
Als we bij mijn schoonmoeder verblijven is het vaak een broodje en wat kaas. Worden we ergens uitgenodigd voor de lanche, dan is het wat uitgebreider. Denk zelfgemaakte quiche, verschillende salgados, brood(jes), kaas en uiteraard ook altijd iets aan zoetigheid. Want we zijn tenslotte in Portugal. 😉 Persoonlijk hoef ik na zo’n wat uitgebreidere lanche geen avondeten meer, maar gezellig is het zeker. Verder is het ook de normaalste zaak van de wereld om rond dat tijdstip af te spreken in een pastelaria voor wat lekkers. Dat kan zo simpel zijn als een koffie met een pastel de nata. Maar ook hartige hapjes en een biertje of een sandwich/bifana/torrada zijn aan het einde van de middag geheel niet vreemd.
Toen ik een aantal jaren geleden een paar dagen in een Portugees ziekenhuis mocht verblijven kregen we zo rond 17 uur een pakje met 4 droge Mariakaakjes als lanche. Ik kende dat fenomeen toen nog niet. Het was dus niet zo uitgebreid als hier beschreven.
Weer wat bijgeleerd en iets om uit te proberen in september.
Groet,
Ine