Broodjes die je Moet Eten in Portugal

De Portugezen eten overal brood bij. Voornamelijk om lekker in de saus te dopen. Tussen de middag een boterhammetje eten zoals wij hier doen is maar vreemd. En toch hebben ze in Portugal een aantal overheerlijke broodjes, die je zeker eens moet proberen! Alleen eten ze die daar voornamelijk tussendoor (bijvoorbeeld als lanche, hierover binnenkort meer), eventueel met een biertje. Ik zette een aantal niet te missen broodjes voor je op een rij.

Sandes de Leitão

Hhhm, speenvarken. Niet iets wat we in Nederland heel vaak zien, maar in Portugal zijn ze er dol op. Niet zo vreemd overigens, want het is heerlijk! Je kunt het zo bestellen, vers van het spit eten, ze gebruiken het als vulling is pasteitjes en rissóis en ze maken er overheerlijke broodjes mee. Zelfs als je geen echte liefhebber bent van varkensvlees, dan nog raden we deze aan. Mals, sappig vlees en knapperig vel vol smaak, zo lekker!

Sandes de Leitão

Prego

Dit is een Portugees broodje biefstuk.Op Pão caseiro of een papo seco, elke Portugees heeft zo zijn voorkeur. Ik vond ze vooral goddelijk op een bolo de caco. Meestal zit er een flinke laag kruidenboter bij op het broodje. Lekker simpel, maar oh zo smakelijk. Dit is het rundvlees zusje van de bifana. Lekker voor tussendoor, op een terrasje met een biertje.

Prego

Bifana

Ook dit broodje eet je op pão caseiro of een papo seco. Meestal kun je zelfs kiezen. Dit broodje eet je met een dikke klodder Portugese mosterd, en smaakt wederom prima met een biertje. Het lijkt een simpel broodje varkensvlees (en dat is het eigenlijk ook), maar toch is het iets wat je niet mag missen als je in Portugal bent. Heerlijk in zijn eenvoud misschien.

Bifanas

Sandes de Pernil com Queijo da Serra

Als je in Porto bent kun je eigenlijk niet zonder. Hij staat dan ook standaard op ons programma. Casa Guedes is klein, erg Portugees en met rijen op de stoep rond lunchtijd. Dat zegt genoeg! Maakt niet uit hoe lang de rij is, hij is het wachten waard! Bestel het broodje met gemarineerd varkensvlees en een dikke plak queijo da serra. Sappig en smeuïg tegelijk, heerlijk! Deze vergeet je nooit weer.

Sandes de pernil

Torrada

De allersimpelste in het rijtje. Geroosterd brood met boter. Vraag altijd om Pão caseiro als ze het hebben. Sommige plekken serveren het met dik casinobrood. Ook lekker, maar het haalt het niet bij het Portugese brood. Geen idee wat het precies is, het brood, de boter of de combinatie. Maar in Nederland lang zo lekker niet. Je kunt het zo bestellen in een pastelaria en je krijgt het vaak bij schaal-en schelpdieren geserveerd. Yum!

Torradas

Pão de Torresmo

Brood met stukjes zwoerd. Dit klinkt misschien niet direct appetijtelijk… Maar de Portugezen zijn dol op alles dat van het varken komt en dat zul je weten ook. Eigenlijk zou ik het eerder kaantjes noemen. Het zijn geen rauwe stukjes natuurlijk. Lekker met een dikke laag boter of zo uit het vuistje. De lekkerste koop je bij de padaria (bakker).

Pão de Torresmo

Pão de Deus

Letterlijk brood van god, dat beloofd wat. Ik gaf hier het recept al eens van, dus je kunt ze thuis ook eens maken. Verse knapperige broodjes met een laagje kokos bovenop. Deze eet je als een echte Portugees met queijo e fiambre (ham & kaas) in een pastelaria. Het lijkt een wat vreemde combinatie, maar het werkt. Kopje koffie of een vers sapje erbij en klaar.

Pão de Deus | Saudades de Portugal

Bolo do Caco “manteiga de alho”

Naar mijn bescheiden mening het lekkerste broodje kruidenboter ooit. Dit broodje eet je op Madeira, het is een typisch gerecht van het eiland. Meestal met kruidenboter, maar ook met ander beleg te krijgen. Als voorgerecht staat deze vaak op de kaart, maar hij kan ook prima tussendoor of voor de lunch. Een broodje kruidenboter is immers altijd een goed idee.

Bolo de Caco

Pão com Chouriço

Het laatste broodje dat ik noem zie je in (bijna) elke pastelaria of padaria. Lekkere verse broodjes gevuld met chouriço. Dit kunnen plakjes, stukjes of halve worstjes zijn. Lekker zo uit het vuistje, vers van de bakker. Of ’s middags als snack met dat onvermijdelijk biertje op een terras. Meestal niet heel groot, dus makkelijk zo op te eten.

Pão com Chouriço | Saudades de Portugal

Heb jij zelf ergens in Portugal een goddelijk broodje gegeten? Laat het me vooral weten!