Recept: Madeira Wine Cocktails

Madeira of Madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn. Een goede Madeira van 150 jaar oud, is nog uitstekend te drinken. Madeira kan zowel (vrij) droog als zoet zijn. Het wordt meestal gedronken als dessert wijn of aperitief. Ook wordt het gebruikt om mee te koken. Maar deze drank doet het ook prima in een cocktail! Of je nou zin hebt in een zomers drankje of gewoon in bent voor een beetje experimenteren. Ik heb er een tiental voor je op een rijtje gezet!

“A dry shake is when you shake a cocktail at room temperature without adding ice to the shaker. All the liquids to make the drink are in the shaker, but you don’t have the ice present to chill and dilute it. This is often done when you are making a cocktail that includes egg whites.”

Om suikersiroop te maken: doe 200 ml water met 200 gram suiker in een steelpannetje en roer goed tot alle suiker is opgelost. Zodra het begint te koken draai je het vuur uit. Laat afkoelen. De siroop blijft goed afgesloten zo’n vijf dagen houdbaar in de koelkast.

Madeira on the Rocks

90 ml Madeira wijn (droog)
30 ml Campari

Doe beide ingrediënten in een tumbler gevuld met ijs en roer het geheel voor het serveren.

The Charleston

45 ml bourbon
45 ml Madeira wijn (sercial of verdelho)
2 à 3 scheutjes Angostura Bitters (kruidenbitter)
sinaasappelschil

Voeg alle vloeibare ingrediënten toe aan een mengglas. Doe hier vervolgens ijsblokjes bij en roer tot de drank goed is gekoeld. Zeef je cocktail in een gekoelde coupe of cocktailglas. Garneer met een mooi stukje sinaasappelschil.

Madeira Fig

50 ml Madeira wijn (droog)
30 ml limoensap (vers)
20 ml suikersiroop
2 barlepels vijgenjam
5 muntblaadjes

Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker, voeg ijs toe en schud tot het goed gekoeld is. Zeef in een whiskyglas over vers ijs en garneer met een sinaasappelschil.

Madeira Tonic

50 ml Madeira wijn (medium dry)
tonic
sinaasappel

Schenk eerst de Madeira wijn over een paar ijsblokjes in een longdrink glas. Knijp er een paar druppels sinaasappelsap boven uit. Vul het glas af met tonic en garneer met een sinaasappelschil.

Shagbark’s Sangaree

60 ml Madeira wijn (Malvasia)
15 ml suikersiroop
15 ml citroensap (vers)
vers geraspte nootmuskaat

Voeg de Madeira wijn, suikersiroop en het citroensap toe aan een cocktailshaker en vul deze vervolgens met ijs. Schud zo’n 15 seconden tot alles goed gekoeld is. Giet je mengsel in in een gekoeld coupeglas met behulp van de “double strain”-techniek. Garneer met versgeraspte nootmuskaat en serveer direct.

“Double straining simply adds a second, finer strainer to the process, catching stuff that would otherwise slip through a larger Hawthorne or Julep strainer.”

Madeira Sour

50 ml bourbon
30 ml citroensap (vers)
20 ml suikersiroop
1 eiwit
30 ml Madeira wijn (medium dry)
sinaasappelschil/kers

Doe alle vloeibare ingrediënten, op het eiwit na, in een shaker met ijs. Schud nu goed om de ingrediënten te koelen. Giet door een zeef om het ijs te verwijderen en giet terug in de shaker. Voeg het eiwit toe en schud nogmaals stevig gedurende ongeveer 30 seconden. Dit om ervoor te zorgen dat het eiwit goed met de andere ingrediënten mengt en er een gladde, schuimige textuur ontstaat. De cocktail wordt vervolgens in een mooi glas gezeefd en gegarneerd met een citrusschil en kers.

Madeira Cobbler

75 ml Madeira wijn (droog)
15 ml donkere rum
1 theelepel suikersiroop
sinaasappelschil
bramen

Vul een tumbler met ijs om het glas alvast te koelen terwijl je de cocktail voorbereidt. Voeg ijsblokjes, de rum, Madeira wijn en suikersiroop, wat sinaasappelschillen en bramen toe aan een shaker. Als je alleen een zoete Madeira in huis hebt, kun je de suikersiroop weglaten. Schud de ingrediënten nu goed tot de shaker koud aanvoelt. Maak je gekoelde glas leeg en zeef je cocktail in het gekoelde glas. Garneer met wat vers fruit (sinaasappel/braam)

Queen Of The Night

45 ml Madeira wijn (medium dry)
45 ml port (tawny)
1 scheutje Cognac
15 ml rozenwater
8 ml suikersiroop

Giet alle ingrediënten in een shaker gevuld met crushed ice en roer. Zeef de ingrediënten in een coupe of cocktailglas.

Prince Of Wales

15 ml Madeira wijn (medium dry)] 15 ml Champagne
15 ml Cognac
1 theelepel Triple Sec
scheutje Angostura Bitters (kruidenbitter)
1 kers

Roer de ingrediënten samen met wat ijsblokjes in een cocktailshaker en zeef vervolgens in een coupe of champagneglas. Garneer met de kers. Traditioneel gezien wordt deze cocktail geserveerd in een glazen mok of zilveren beker.

Baltimore Eggnog

15 ml Madeira wijn (medium dry)
30 ml Cognac
30 ml donkere Rum
15 ml suikersiroop
15 ml room
15 ml melk
1 ei

Zorg er allereerst voor dat je ei heel vers is. Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs. Schud krachtig tot het goed gekoeld is. Zeef het in een groot cocktailglas of coupe en garneer met hagelslag, kaneel en/of nootmuskaat.

Saúde!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.