Madeira Travelista: van Madeira naar de Azoren

Ergens had ik altijd wel een nieuwsgierigheid naar de Azoren. Zeker omdat ik al van veel mensen had gehoord dat het wat lijkt op Madeira en daarom vroeg of ik mij af of ik er net zo’n aantrekkingskracht voor zou voelen als dat ik hier doe.

Vanuit Madeira gaan er rechtstreekse vluchten naar São Miguel, het hoofdeiland van de Azoren. Wij vlogen met Sata Airlines, maar hadden helaas 30 uur vertraging vanuit Madeira in verband met de wind. Het propeller vliegtuigje kon niet landen. Onze originele vlucht was op woensdag 5 april om 12:25 uur. Dit werd toen verplaatst naar donderdag 6 april om 01:15 uur. Dit ging echter weer niet door en daarom was iedereen om 03:00 uur ’s ochtends gestrand op de luchthaven van Funchal, met de mededeling dat ze maar naar huis moesten of iets moesten uitzoeken. Er werd geen accommodatie geregeld. De vlucht werd met 24 uur verplaatst naar vrijdag 7 april om 01:15 uur. Helaas werd er, omdat het onverwachte weersomstandigheden zijn, naast maaltijd coupons, geen enkele vergoeding geboden. Helaas was ook de informatie vertrekking op de luchthaven zelf slecht geregeld.

Uiteindelijk kwamen wij vrijdag ochtend om 03:00 uur ’s nachts aan op Ponta Delgada Airport in São Miguel. Gelukkig hadden wij de accommodatie op de hoogte kunnen stellen en was ook het autoverhuurbedrijf ‘Autatlantis’ open gebleven. Wij verbleven in een prachtige accommodatie genaamd ‘Casa da Levada’ in Ribeira Grande, aan de noordkust van het eiland. Dit betekende echter wel dat wij nog om 03:00 uur ’s nachts met de huurauto naar het huisje moesten rijden, maar gelukkig zijn de wegen en de bewegwijzering op het eiland erg goed. Het huisje was gemakkelijk te vinden en de gastvrouw had heel lief wat dingetjes voor het ontbijt neergezet.

São Miguel is een prachtig, groen eiland met een rustig, glooiend landschap. Het kent niet zoveel ruige, steile bergen als Madeira en doet wat lieflijk aan in vergelijking. Ook is het eiland een stuk rustiger en heeft het aanzienlijk minder toerisme. Het lijkt daar ook geen focus op te hebben, zoals op Madeira het geval is, terwijl toch iedereen goed Engels spreekt, er accommodaties in overvloed zijn en de huurauto’s van goede kwaliteit. De huizenstijl is totaal anders dan in Madeira en toont naar mijn mening, niet veel karakter, maar het landschap maakt daarbij veel goed.

van Madeira naar de Azoren

Ook al hadden we 30 uur minder op dit mooie eiland, toch is het ons makkelijk gelukt bijna alle hoogtepunten die wij wilden zien te bekijken. Ook hadden we veel geluk met het weer. Zeker in Sete Cidades, waar het zo’n 200 dagen per jaar regent, scheen de zon! We hebben heerlijk gewandeld, watervallen bezocht, rond gereden, van uitzichten genoten en mooie plekjes ontdekt.

Staan de Azoren ook op jouw verlanglijstje? Dan is hier mijn lijstje met favoriete plekjes op São Miguel die je in ieder geval gezien moet hebben:

  • Cascata do Porto Formoso (waterval).
  • Miradouro Pico do Ferro (uitzichtspunt over Furnas).
  • Vista do Rei (uitzichtpunt over Sete Cidades).
  • Het dorpje Furnas
  • De Terra Nostra tuinen

Al met al een fantastische vakantie, waar ik met veel plezier op terug kijk en het heeft ook zeker mijn interesse gewekt om andere eilanden van de Azoren te bezoeken. Toch moet ik wel eerlijk toegeven dat Madeira mijn favoriet blijft, maar soms moet je het eiland verlaten om het nog meer te gaan waarderen.


Vind jij het leuk een kijkje te nemen in mijn leven op Madeira, wil je meer tips of heb je een vraag, of wil jij alvast het eiland digitaal ontdekken, connect dan met mij via Instagram en wie weet zien wij elkaar ooit op dit stipje in de Atlantische Oceaan.