Recept: Licor Beirão Cocktails

Heerlijk, een glaasje Licor Beirão op zijn tijd. Geen idee of het met het zomerse weer van de afgelopen paar dagen (ik zat in Lissabon) te maken heeft… Maar wist je dat je met Licor Beirão ook prima lekkere cocktails kunt maken?! Naast ‘on the rocks’ (en in je sangria) zijn er verschillende mogelijkheden om dit drankje te mixen. Of je nou zin hebt in een zomers drankje of gewoon in bent voor een beetje experimenteren. Ik heb er negen voor je op een rijtje gezet!

“A dry shake is when you shake a cocktail at room temperature without adding ice to the shaker. All the liquids to make the drink are in the shaker, but you don’t have the ice present to chill and dilute it. This is often done when you are making a cocktail that includes egg whites.”

Licor Beirão Cocktails

Caipirão

50 ml Licor Beirão
limoen
gehakt ijs

Snijd een limoen in vieren. Leg de limoen op de bodem van een whiskey glas. Gebruik de stamper van een vijzel om het sap uit de limoen te persen. Let op: doe dit voorzichtig, de schil van de limoen moet niet kapot! Voeg gehakt ijs toe aan het glas en schenk er rond de 50 ml Licor Beirão bij. Even roeren, klaar!

Morangão

7 flinke aardbeien
ongeveer 60 ml Licor Beirão
Gemalen ijsblokjes (crushed ice)
Citroen- of limoensap

Spoel je aardbeien af, verwijder het kroontje en doe ze vervolgens in de blender. Voeg hier het sap van één citroen of limoen aan toe. Mix dit nu tot een vloeibaar pulp. Schenk het aardbeienmengsel vervolgens in een mooi whiskyglas (of het speciale morangão glas, als je dat hebt) en vul het aan met gemalen ijsblokjes (crushed ice). Vul het glas als laatste af met Licor Beirão, even roeren en klaar! Garneer met een aardbei en/of een takje munt.

Mojito Beirão

60 ml Licor Beirão
1 ½ eetlepel limoensap
verse munt
bruisend water
ijsblokjes
1 limoenpartje voor garnering

Giet de Licor Beirão in een longdrinkglas, samen met het limoensap en een takje munt. Plet/kneus de munt nu flink met behulp van een stamper. Doe een aantal ijsblokjes in het glas en vul aan met bruisend water. Serveer gegarneerd met munt en partjes citroen.

Sunbeam

50 ml Licor Beirão
10 ml Jonge Jenever
20 ml limoensap
20 ml druivensap
1 eiwit
scheutje Angostura Bitters (kruidenbitter)

Doe alle ingrediënten in een shaker en schud hard gedurende 8-10 seconden. Zeef de drank en ‘dry shake’ nogmaals voor ongeveer 5 seconden. Zeef de drank boven een ijstheeglas gevuld met ijs en garneer met grapefruitschil en gedroogde limoen.

Ditmars 35-01

45 ml Queens Courage Old Tom-style gin
25 ml Licor Beirão
15 ml vers limoensap
2 barlepels Fernet Branca

Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker gevuld met ijs en rol deze voorzichtig (dus niet schudden!) tot de drank gekoeld is. Zeef boven een champagne coupe en leg er voorzichtig een dun plakje sinaasappel op als garnering.

Spring Touch

45 ml Licor Beirão
1,75 ml tawny Port
1,75 ml Negrita witte rum
30 ml eiwit
1 mandarijn
1/2 limoen
ijsblokjes

Leg een waterglas in de diepvries. Pel de mandarijn en de (halve) limoen en leg het vruchtvlees in een schaaltje met de Licor Beirão. Laat dit een half uurtje staan. Doe de mandarijn en de halve limoen, samen met de Licor Beirão in een cocktailshaker en stamp wat fijn en voeg vervolgens ook de overige ingrediënten toe. Schud krachtig. Plaats een ijsblokje in het glas. Giet je mengsel in het waterglas met behulp van de “double strain”-techniek. Gebruik voor het decoreren een schijfje sinaasappel of gedroogde mandarijn, basilicum en rozemarijn.

“Double straining simply adds a second, finer strainer to the process, catching stuff that would otherwise slip through a larger Hawthorne or Julep strainer.”

Invicto

50 ml Licor Beirão
20 ml Rum
30 ml vers sinaasappelsap
20 ml vers citroensap
20 ml honing
25 ml lavendelthee
30 ml eiwit
3 scheutjes Kruidenbitter
2 scheutjes Angostura orange bitter

Doe alle ingrediënten in maatbeker en meng ze met behulp van een staafmixer goed door elkaar. Voeg ijs toe aan de cocktailshaker, giet je drankmengsel erbij en schud krachtig gedurende 10 seconden. Giet in een waterglas en garneer met gedroogde sinaasappel of citroen en wat gedroogde lavendel.

Beirão Tónico

125 ml Tonic
60 ml Licor Beirão
ijsblokjes

Doe het ijs in een ballonglas. Bevries het glas door met behulp van een barlepel in cirkelvormige bewegingen, het ijs in het glas rond te bewegen tot het goed koud is. Verwijder overtollig water. Breng het glas op smaak met een kaneelstokje en steranijs. Voeg de Licor Beirão toe en meng met behulp van een barlepel. Met behulp van die barlepel die schuin in het glas leunt, giet je voorzichtig de tonic erbij. Garneer met een sinaasappelschil.

Fernando Pessoa

40 ml Licor Beirão
10 ml wodka
25ml limoensap
25ml appelsap
mix van verse kruiden (munt, venkel, rozemarijn)
15ml eiwit
eetbare bloempjes (garnering)

Doe alle ingrediënten, behalve het eiwit, in een shaker. Voeg wat ijsblokjes toe en schud goed. Zeef vervolgens dubbel in een andere shaker en voeg dan het eiwit toe. Dry shake, giet in een mooi glas met ijs en garneer met eetbare bloempjes.


Voor de echte liefhebber (mocht je eraan kunnen komen) bestaat er zelf een boekje met recepten “Cocktails de Assinatura Licor Beirão“, waarin het uiteraard geheel draait om lekkere cocktails met als basis ingredient Licor Beirão.

Saúde!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.