Recept: Marmelada com Vinho do Porto

Marmelada! Veel Portugezer wordt het eigenlijk niet. Wie kent niet die bruin/oranje-achtige blokjes of plakjes bij het ontbijt, de queijo fresco of een kaasplankje?! Ik maak standaard elk jaar een portie zodra er weer kweeperen zijn. Eerder deelde ik al eens een lekker recept, vandaag maken we het iets spannender en voegen we er een ander typisch Portugees product aan toe, namelijk portwijn. Daardoor is deze Marmelada com Vinho do Porto net iets geschikter voor het kaasplankje dan voor bij het ontbijt. 😉

Marmelada com Vinho do Porto

Marmelada wordt gemaakt van de kweepeer, een bij ons een beetje een vergeten fruitsoort. Toch is hij ook in Nederland gewoon verkrijgbaar. Rauw is deze vrucht overigens niet eetbaar. Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo. 

Waarom zelf maken? Ten eerste is zelfgemaakte marmelada stukken lekkerder dan gekochte. Ten tweede is het in Nederland een stuk moeilijker te verkrijgen dan in Portugal. En ten derde is het super makkelijk zelf te maken. Dus waarom niet! Ik wou hem met ruby port maken. Echter had ik op het moment alleen tawny in huis, dus heb ik die gebruikt.

Marmelada com Vinho do Porto

Marmelada com Vinho do Porto

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen

Eén kilo kweeperen geeft je een flinke hoeveelheid marmelada. Wil je liever (eerst eens) wat minder maken? Met een flinke kweepeer maak je ongeveer een derde van het recept. Dat is een prima hoeveelheid voor 2-3 personen.

Categorie: – Jam & GeleiKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

10

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kilo kweeperen (zonder klokhuis)

  • 900 gram rietsuiker

  • 200 ml portwijn

  • 1 kaneelstokje

  • 1 sinaasappel (schil)

  • water – genoeg om de kweeperen net onder te zetten

Bereiding

  • Spoel je kweeperen goed af, snijd ze in vieren en ontdoe ze van hun klokhuis. Snijd ze vervolgens in partjes/stukjes. Doe het gesneden fruit, met het kaneelstokje en je sinaasappelschil (schil met een dunschiller twee á drie repen van een schoon gespoelde sinaasappel), in een grote pan en zet net onder water. Breng dit zonder deksel aan de kook, en kook ongeveer 30 minuten, tot je fruit zacht is.
  • Haal je kaneelstokje en sinaasappelschillen dan uit de pan. Voeg de portwijn toe en roer even door. Pureer het fruit nu, met het kookwater en al, tot één geheel en voeg hier vervolgens de suiker aan toe. Roer goed door en zet je pan terug op het vuur.
  • Breng het mengsel nu op hoog vuur opnieuw aan de kook. Kook (in een minuut of twintig) tot iets minder dan de helft in. Je zult de consistentie en kleur langzaamaan zien veranderen. Gebruik een lange houten pollepel. Blijf er bij staan en roer constant zodat het niet aanbrandt. Pas op voor de (hete!) spetters. Het is klaar wanneer je tijdens het roeren de bodem van de pan even blijft zien nadat je de lepel erdoor haalt. Je zult ook merken dat de substantie dan wat stroperiger begint te worden.

    Marmelada com Vinho do Porto
  • Schep/giet het in een schaal, verschillende bakjes of potjes (wat je zelf handig vindt) en zodra het wat afgekoeld is dek je het af met bakpapier. Dit bakpapier kun je eventueel van te voren nog vochtig maken met wat portwijn! Knip hiervoor het bakpapier op maat en verfrommel het in je handen. Maak vochtig met een scheutje portwijn en knijp het er even in. Vouw het bakpapier weer uit en dek je Marmelada com Vinho do Porto er mee af.

    Marmelada com Vinho do Porto
  • Het beste kun je het dan heerlijk ouderwets in een zonnig raamkozijn zetten zodat het iets uitdroogt (ja, dat lees je goed). En daarna zet je het koel en droog weg. Als je gesteriliseerde schaaltjes/bakjes/potjes hebt gebruikt kun je de Marmelada com Vinho do Porto nog zeker een jaar goed houden.
  • Heerlijk bij een kaasplankje met wat pittigere kaassoorten.

    Marmelada com Vinho do Porto
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Zet je kommetje marmelada voor gebruik kort in een bak met heet water Zo komt hij in één keer los en kun je hem makkelijk op een bord omkeren.
  • Tip: Ik koop mijn kweeperen in Nederland bij de Turkse supermarkt!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!