Marmelada! Veel Portugezer wordt het eigenlijk niet. Wie kent niet die bruin/oranje-achtige blokjes of plakjes bij het ontbijt, de queijo fresco of een kaasplankje?! Ik maak standaard elk jaar een portie zodra er weer kweeperen zijn. Eerder deelde ik al eens een lekker recept, vandaag maken we het iets spannender en voegen we er een ander typisch Portugees product aan toe, namelijk portwijn. Daardoor is deze Marmelada com Vinho do Porto net iets geschikter voor het kaasplankje dan voor bij het ontbijt. 😉

Marmelada wordt gemaakt van de kweepeer, een bij ons een beetje een vergeten fruitsoort. Toch is hij ook in Nederland gewoon verkrijgbaar. Rauw is deze vrucht overigens niet eetbaar. Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.
Waarom zelf maken? Ten eerste is zelfgemaakte marmelada stukken lekkerder dan gekochte. Ten tweede is het in Nederland een stuk moeilijker te verkrijgen dan in Portugal. En ten derde is het super makkelijk zelf te maken. Dus waarom niet! Ik wou hem met ruby port maken. Echter had ik op het moment alleen tawny in huis, dus heb ik die gebruikt.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!

 
  
 



















