Recept: Marmelos Assados com Vinho do Porto

De kweepeer is bij ons een beetje een ouderwetse/vergeten fruitsoort. Toch is hij ook in Nederland gewoon verkrijgbaar. Rauw is deze vrucht niet eetbaar, maar je kunt er allerlei lekkers mee maken. In Portugal eten ze kweeperen stukken vaker dan dat wij in Nederland doen. Vandaag maken we er een enigszins december geschikt recept mee; Marmelos Assados com Vinho do Porto. In de oven gebakken kweeperen met portwijn.

Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.

Marmelos Assados com Vinho do Porto

Goed voor ongeveer 8 personen.

Ingrediënten

4 kweeperen
275 ml rode port (Ruby)
3 volle eetlepels licht bruine basterdsuiker
1 steranijs
1 groot kaneelstokje (of een volle theelepel kaneelpoeder)
1 citroen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC graden.

Doe het sap van de citroen samen met de portwijn, de suiker, de steranijs en het kaneelstokje in een pan en breng het rustig rustig aan de kook. Laat het op laag vuur een paar minuten koken.

Snijd in de tussentijd de kweeperen doormidden en verwijder het klokhuis. Je kunt ze ook in acht partjes snijden of alleen het klokhuis verwijderen en ze in hun geheel bereiden, afhankelijk van hoe je ze wilt serveren. Leg de kweepeerhelften met de schil naar beneden in een ovenschaal en besprenkel ze rijkelijk met de bereide siroop.

Bak ze nu op 200 ºC graden in een voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten gaar. Draai de kweeperen een paar keer en lepel er dan steeds weer siroop overheen. Serveer warm met (eventueel) een bolletje ijs.

Bom apetite!

Tip: Ik koop mijn kweeperen bij de Turkse supermarkt.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.