Recept: Geléia de Vinho do Porto

Wij waren hier thuis allebei jarig deze week dus een speciaal recept deze vrijdag! Ik maak port jelly voor het weekend. Gewoon, omdat het kan! Ik ben niet zo’n zoetekauw, anders zou taart natuurlijk het recept van de week zijn geweest. Nu kunnen we morgenavond genieten van wat brood en een heerlijk Portugees kaasplankje met Geléia de Vinho do Porto. Lekker!

Ik gebruik vaak Amerikaanse cups in recepten (gemak dient de mens), maar afwegen kan natuurlijk ook prima! Je kunt voor dit recept kleine Mason Jars of weckpotjes gebruiken, afhankelijk van wat je in huis hebt. Ook lege jam potjes zijn een optie. Het recept is goed voor zo’n vijf potjes van rond de 240ml. Ook leuk om cadeau te geven!

Ben je (nog) niet gelijk van plan om potjes uit te delen? En wil je het eerst eens voor jezelf proberen, halveer het recept dan op zijn minst. Waarschijnlijk volstaat in dat geval ook een kwart (van het recept) al.

Ingrediënten

4 cups port (een cup is ongeveer 240 ml)
1 pakje pectine (geleipoeder, van Gilse 50 gram)
4 1/2 cup kristalsuiker (een cup is ongeveer 200 gram)
1/2 cup citroensap (ongeveer 120ml)
1/2 theelepel boter
Snufje zout & vers gemalen peper

Bereiding

Erg belangrijk: gebruik een port die je ook lekker vindt om te drinken! Al zou een 10 of 20 jaar oude gebruiken voor de jelly wel erg luxe zijn… Wij drinken normaal gesproken bij voorkeur zo’n wat oudere tawny, maar voor dit recept heb ik een ruby gebruikt.

Zet een steelpannetje op het vuur en giet hier de port en het citroensap in. Strooi er vervolgens de pectine bij in en roer goed door. Breng op hoog vuur aan de kook en blijf regelmatig roeren. Zodra de port kookt kan de suiker erbij. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Breng het mengsel opnieuw aan de kook en roer de boter erdoor totdat deze volledig is gesmolten. Breng op smaak met een snufje zout en vers gemalen zwarte peper. Laat ongeveer een minuut doorkoken. Schep eventueel schuim dat zich vormt er met een schuimspaan af en gooi weg.

Steriliseer je potjes en deksels minstens 5 minuten in kokend water. Giet dan de gelei in de hete, gesteriliseerde potjes. Vul de potjes tot ruim een centimeter van de bovenkant. Veeg de randjes goed af met een vochtige doek om restjes jelly te verwijderen. Sluit de potjes vervolgens goed af met de deksels.

Zet een grote pan, voor de helft gevuld met water, op en breng aan de kook. Als je wel eens jam maakt gebruik dan die attributen. Doe je dat eigenlijk nooit, gebruik dan een of andere tang om de potjes gelei voorzichtig (!) in het kokende water te zetten. Laat voldoende ruimte (ongeveer 5 cm) tussen de potjes, zodat ze elkaar niet raken. Vul de pan bij met kokend water totdat de potjes ongeveer 2 cm onder water staan. Breng opnieuw aan de kook en dek af met een deksel. Laat dit nu 10 minuten door koken.

Leg een paar theedoeken over elkaar op het aanrecht of gebruik een grote houten plank. Haal je potjes met een tang uit het kokende water en zet op de theedoeken/plank om af te koelen. Zet ze ook nu weer niet te dicht op elkaar. Zodra de potjes zijn afgekoeld druk je met je vinger een keer flink op elk deksel om er zeker van te zijn dat ze goed afgesloten zijn. Bewaar op een koele donkere plek.

Heerlijk bij een kaasplankje! Maar je kunt het ook eten bij geroosterde kip of kalkoen uit de oven, bij wat zachte geitenkaas, op/bij paté, bij bakcamembert of bijvoorbeeld als je brie/camembert uit de oven serveert.

Bom apetite en een fijn weekend!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.