Recept: Queijo de Figo do Algarve

Dat de Portugezen een volk van zoetigheden is, was je misschien al eens opgevallen. Taartjes, gebakjes en cakejes in overvloed. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te krijgen. Vandaag het recept voor een van de regionale zoetigheden uit de Algarve (doces regionais algarvios), vijgenbrood. Loop je in de Algarve over de markt (of zelfs in een supermarkt) dan zal je opvallen dat er erg veel producten met gedroogde vijg en amandel worden aangeboden. Deze vruchten zijn typisch voor de Algarve en één van de dingen die ze er mee maken is dus een soort vijgenbrood.

Dit vijgenbrood is er tegenwoordig in verschillende varianten. Denk dan aan smaken als johannesbrood, medronho, chocolade of koffie. Ik richt me vandaag op de standaard/naturel variant, zonder extra smaakjes.

Ingrediënten

250 gram gedroogde vijgen
250 gram suiker
250 amandelen
150 ml water
1/2 citroen
25 gram cacao poeder
5 gram kaneel
2 gram anijszaad
Fijne kristalsuiker

Bereiding

Snijd allereerst je gedroogde vijgen in stukjes. Zet een koekenpan op het vuur (zonder olie) en rooster hier de vijgen en de amandelen in, tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Haal ze dan van het vuur en laat rustig afkoelen. Zodra je geroosterde vijgen en amandelen zijn afgekoeld maal je ze, afzonderlijk van elkaar, fijn in de keukenmachine. Schep de fijngemalen ingrediënten in schaaltjes en zet apart.

Vervolgens zet je een steelpannetje op met hierin het water, de suiker, de kaneel, de schil van de citroen, het anijszaad en de cacao. Roer alles goed door elkaar en breng dit nu rustig aan de kook. Laat het rustig doorkoken totdat je substantie de juiste dikte heeft bereikt. Als je er met een lepel doorgaat en je blijft een soort straatje (op de bodem) zien, dan is de dikte goed.

Schep op dat moment je gemalen amandelen door het mengsel. Blijft constant roeren en kook een minuut of vijf door. Na die vijf minuten gaan ook de gemalen vijgen erdoor. Wederom blijven roeren en een minuut of vijf laten koken. Draai dan het vuur uit.

Bestrooi een houten snijplank lichtjes met kristalsuiker en giet/schep je mengsel uit de pan op de snijplank. Laat het rustig afkoelen. Zodra het mengsel voldoende is afgekoeld kun je er vormpjes van maken. Traditioneel worden ze gevormd als kleine kaasjes (vandaar ook de naam, queijo betekend kaas), maar je kunt ze in elke gewenste vorm kneden. Je kunt de buitenkant dan eventueel nog lichtjes bestrooien met een mengsel van kristalsuiker en cacao of ze leuk versieren met halve amandelen.

Lekker bij bijvoorbeeld een kaasplankje!

Queijo de Figo do Algarve | Saudades de Portug

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.