Op Pad met een Ezel

De afgelopen weken heb ik je laten kennismaken met een aantal alternatieve vervoersmiddelen in Portugal: rondtrekken in een camper, tochtjes met de fiets en langs de amandelbomen met de trein. Vandaag voegen we er nog eentje aan toe: de ezel. Wist je dat jij er in je vakantie erop uit kan trekken met dit dier? Een hele bijzondere ervaring, die je niet snel zult vergeten!

Het zal je misschien verbazen, maar Portugal heeft de hoogste bevolkingsdichtheid van ezels in Europa. Vroeger werden ze veel gebruikt op het platteland, maar nu daar de modernisering snel opkomt, raken de ezels steeds meer overbodig. Ze worden verkocht, achtergelaten of afgeslacht. Het Portugese ras, burro de Miranda, is zelfs met uitsterven bedreigd! Op verschillende plekken in het land ontfermen dierenliefhebbers zich over de ezels en zoeken nieuwe manieren om de ezel in te zetten. Eén van die manieren is het toerisme.

Langs de zuidelijke westkust ligt de Costa Vincentina. Je kunt hier meerdere dagen op pad met ezels. Iedere dag wandel je in het rustige ritme van de ezels langs de mooiste stranden van Portugal. Als je heerlijk tot jezelf wilt komen, maar niet stil wilt zitten. Kijk voor alle informatie op deze website of op deze.

De Portugese ezel komt oorspronkelijk uit het noorden, dus ook hier is er de mogelijkheid om te wandelen met een ezel. Voor tien euro kun je een half uur aan de wandel, maar ook hier kun je langere trips maken, terwijl de ezel de bagage vervoert. Kijk hier of hier (deze laatste alleen in Portugees)

Een ander gaaf project is “Donkeymotion” in de Algarve, van twee Nederlandse dames. Zij coachen mensen in hun persoonlijke ontwikkeling met behulp van ezels. Ga op bezoek bij ze in het heerlijke Barão São João (vlakbij Lagos) en leer jezelf beter kennen. Kijk op de website voor alle informatie.

Ben je net als ik dol op ezeltjes? Help dan de ezels door de donkeysanctuary te ondersteunen. Volg ze op Facebook en doneer!