Recept: Pão de Queijo

Alweer een aantal maanden geleden had ik op sociale media gepolst of er interesse was in dit recept. Het heeft even geduurd, maar bij deze! Pão de Queijo, of Braziliaanse kaasbroodjes, zijn absoluut een must voor kaasliefhebbers. Van oorsprong dus een Braziliaans recept, maar je ziet ze ook regelmatig in Portugal voorbij komen. En laat zelf maken nou ook super makkelijk zijn!

Pão de Queijo

Ik vind Pão de Queijo persoonlijk het lekkerst als ze zo uit de oven komen, maar je kunt ze ook prima op kamertemperatuur eten. Daarnaast zijn ze in te vriezen en weer op te warmen, zodat je die kleverige kazige substantie binnen in weer krijgt. Wil je liever eerst wat minder broodjes maken, halveer het recept dan gewoon.

Maak je deze Pão de Queijo vaker, dan zul je merken dat het deeg elke keer net iets anders reageert. De ene keer is het wat aan de dunne kant en zul je het in de vorm moeten scheppen, de andere keer is het een stevig deeg waar je balletjes van kunt draaien. In beide gevallen is het resultaat echter smakelijk, dus wanhoop niet!

Pão de Queijo

Pão de Queijo

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen

Deze heerlijke broodjes zijn geheel glutenvrij!

Categorie: » BroodKeuken: BraziliaansMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

42

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram tapioca zetmeel

  • 300 gram vintage cheddar

  • 50 gram Parmezaanse kaas

  • 250 ml melk

  • 125 ml olijfolie

  • 3 grote eieren

  • 1 theelepeltje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C graden.
  • We beginnen met de vloeibare ingrediënten. Doe de melk, olijfolie en het theelepeltje zout in een kleine steelpan en breng het op middelhoog vuur rustig aan de kook. Roer af en toe even door met een houten lepel.
  • Doe je tapioca zetmeel in een ruime beslagkom. Rasp de cheddar op een grove rasp, rasp de Parmezaanse kaas op een fijne rasp en zet opzij voor later.
  • Draai zodra je melkmengsel kookt het vuur uit. Giet de inhoud van het pannetje, terwijl het nog warm is, bij in de kom met tapiocameel. Meng alles goed tot je een wat kruimelig deeg (soms glad) krijgt. Laat het vervolgens een paar minuten licht afkoelen ​​tot het handwarm aanvoelt.
  • Klop de eieren wat los in een kom en voeg ze toe aan het licht afgekoelde deeg. Je wilt namelijk niet dat de eieren stollen tot roerei. Meng alles nu grondig.
  • Als laatste gaat de kaas (beide soorten) erbij. Kneed het deeg met je handen tot alles samenkomt en goed gemengd is. Hoe langer je kneedt, hoe minder plakkerig het deeg zal zijn.

    Pão de Queijo
  • Vet een mini muffinblik lichtjes in met wat olijfolie en rol balletjes/schep hier lepels deeg in. Vul tot heel iets onder de rand, de broodjes komen in de oven omhoog. Heb je geen mini muffinblik? Rol dan balletjes deeg en leg op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zorg dat er in dat geval voldoende ruimte tussen de broodjes zit!
  • Bak je Pão de Queijo op 200°C graden in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer direct. De broodjes zijn licht knapperig van buiten en heerlijk kleverig en kazig van binnen!
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • In Brazilië worden deze broodjes gemaakt met Queijo de Minas. Mocht je daar aan kunnen komen gebruik dat dan, anders is deze combinatie van vintage cheddar/Parmezaanse kaas een goede vervanging!
  • Tapioca zetmeel is in Nederland makkelijk te verkrijgen bij de toko of Aziatische supermarkt.
  • Lekker bij de borrel of een bord soep!
  • Variatietip: Voeg ook eens wat fijngesneden verse kruiden toe aan het deeg (niet traditioneel, wel lekker).

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!