Recept: Pãezinhos de Cerveja

Het wordt dit weekend al wat mooier weer, de lente lijkt eindelijk in aantocht. Toch heb ik weer een leuk project voor in de keuken. We gaan bierbroodjes bakken. Iets wat uiteraard niet perse in het weekend hoeft. Met maar een paar simpele ingrediënten heb je in een handomdraai lekker vers brood uit eigen oven.

In tijden van corona houd ik (op afstand) de hele familie bezig. Broodjes gebakken door mijn moeder, foto’s gemaakt door mijn vader. ?

Goed voor 12 flinke broodjes, afhankelijk van hoe groot of klein je ze maakt.

Ingrediënten

1 kilo tarwebloem
350 ml bier
120 gram boter (kamertemperatuur)
60 ml water
40 gram suiker
100 gram verse gist (of 20 gram droge gist)
3 eieren
10 gram zout
2 eetlepels melk

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Doe de gist samen met de suiker en het zout in een grote kom. Hussel even wat door elkaar en voeg dan de bloem toe. Meng alles wederom goed. Dan kunnen vervolgens ook de boter en twee eieren erbij. Het derde ei heb je later pas nodig. Giet ook je bier en water voorzichtig bij in de kom.

Kneed je het deeg met de hand? Doe dit dan voor ongeveer vijftien minuten. Gebruik je (slim) een machine? Dan is een minuut of tien voldoende. Het is de bedoeling dat je een zacht en elastisch deeg krijgt. Vorm er met je handen een bal van. Doe een beetje olijfolie op je handen en wrijf de bal deeg hier lichtjes mee in. Leg hem nu terug in de kom en laat het deeg op een warme plek een half uur tot een uur rusten/rijzen.

Haal je deeg uit de kom en leg het op een schoon aanrecht, lichtjes met bloem bestoven. Druk de bal iets plat en snijd het deeg doormidden. Verdeel het vervolgens in zes gelijke delen. Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg. Vorm met je handen bolletjes van de stukken deeg.

Pãezinhos de Cerveja

Zet een bakplaat bedekt met bakpapier (of bestuif hem met wat bloem) klaar. Meng een eidooier met twee eetlepels melk. Druk je bolletjes deeg wat plat en leg ze, met voldoende ruimte ertussen, op de bakplaat. Ze moeten nog rijzen en dan verdubbelen ze in formaat. Bestrijk ze dan met het ei/melk mengsel. Je kunt ze nu, indien gewenst, bestrooien met wat kristalsuiker of Parmezaanse kaas. Of ze gewoon blanco laten. Druk met je vinger in het midden van elk broodje tot je de bakplaat voelt.

Pãezinhos de Cerveja

Vervolgens laten we de broodjes wederom rijzen. Ongeveer drie kwartier tot een uur, totdat ze in formaat zijn verdubbeld. Je kunt ze nu eventueel ook lichtjes insnijden voor een leuk motiefje. Denk bijvoorbeeld aan kaiserbroodjes qua sneetjes. Zet ze in de voorverwarmde oven en bak in 20 à 30 minuten op 180 graden goudbruin.

Bom apetite!

Pãezinhos de Cerveja

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.