Recept: Pão com Chouriço

Het weekend staat weer voor de deur! En omdat de weerman zegt dat het een onstuimig weekend wordt, klinkt een luie zondag op de bank of in bed heerlijk. Daar horen lekkere broodjes bij, dus vandaag van mij een recept voor  pão com chouriço, oftewel brood met chouriço. Je kunt natuurlijk een broodje kopen en daar een plakje chouriço op doen… Maar dat  is lang niet zo lekker als versgebakken broodjes met chouriço uit eigen oven!

Snijd de chouriço zoals je hem zelf het lekkerste vindt. Dus dikke of dunne plakjes, grote of kleine stukjes of gewoon een halve worst. Hetzelfde geldt voor de vorm van de broodjes. Wil je puntjes, dan maak je puntjes. Heb je liever bolletjes? Draai dan bolletjes. Het smaakt allemaal even lekker, geloof me. De vetten en smaken van de worst trekken heerlijk in je brood tijdens het bakken.

Pão com Chouriço

Ingrediënten

350 gram bloem
1 theelepel gist (poedervorm)
1 kopje lauwwarm water
1 klein theelepeltje zout
1 Portugese chouriço
scheutje olijfolie

Bereiding

Meng je bloem met het zout, zeef het op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Los de gist op in een beetje warm water. Giet het daarna in het kuiltje en meng dit voorzichtig met de bloem. Voeg een scheutje olijfolie toe en het water in kleine beetjes. Meng alles goed, is het deeg wat droog voeg dan nog wat water toe.

Bestrooi het aanrecht met wat bloem en kneed je deeg tot het goed elastisch is. Maak er een bal van en leg deze in een kom. Dek af met een schone theedoek en zet op een warme plek. Laat je deeg ongeveer een uur rijzen of tot het verdubbeld is qua formaat.

Rol hierna het deeg uit en snijd het in brede stroken, indien nodig kun je je vingertoppen lichtjes insmeren met olijfolie en het deeg wat verder uitrekken. Snijd je chouriço in plakjes of stukjes. Wil je graag stukjes, dan kun je die ook door het deeg kneden voor een gelijkmatiger verdeling. Leg de plakjes op het deeg en vouw dicht. Druk de zijkanten goed aan en zet de broodjes nog zo’n 30 minuten op een warme plek om nog wat verder te rijzen.

Verwarm je oven voor op 220 graden.

Snijd de broodjes aan de bovenkant licht in en zet ze 30 a 40 minuten (enigszins afhankelijk van je oven) in de oven totdat ze goudbruin zijn. Je kunt checken of ze van binnen gaar zijn door er op te kloppen. Klinken ze wat hol, dan zijn ze gaar. Ze zijn zowel warm als koud lekker!

Bom apetite!

Pão com Chouriço

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.