Recept: Pernil Assado no Forno

Deze Pernil Assado no Forno is weer zo’n recept waarbij de oven het meeste werk doet, je hoeft eigenlijk alleen zelf de marinade te maken. Het resultaat is heerlijk mals vlees dat van het bot valt met een lekkere knapperige buitenkant. De aardappeltjes gaar je, in de vleessappen, mee in de oven. Serveer met groente naar keuze.

Pernil Assado no Forno

Je kunt kiezen voor één grote varkensschenkel of twee kleinere. Het ligt er ook maar net aan wat je kunt vinden/krijgen. Ben je met minder mensen, dan is een kleinere sowieso meer voor de hand liggend. Pas de oventijden aan op de grootte van je stuk vlees. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer het moet garen.

Pernil Assado no Forno

Pernil Assado no Forno

Recept door Saudades de Portugal
3.0 van 1 Stem

Begin bij voorkeur de avond van te voren met de voorbereidingen. Lukt dit niet, zorg dan dat het vlees minimaal vier uur de tijd krijgt om te marineren.

Categorie: – VarkenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

3

uur 
Totale tijd

3

uur 

10

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 á 3 kilo pernil de porco (varkensschenkel)

  • 6 tenen knoflook

  • 1 glas droge witte wijn

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 bosje verse rozemarijn

  • 2 eetlepels olijfolie

  • zeezout & zwarte peper

  • 1,5 kilo krieltjes of andere aardappels

Bereiding

  • Dag 1
  • Ontdoe allereerst het vlees van het zwoerd. Gebruik hiervoor een scherp mes en maak de zwoerd voorzichtig los van het vlees.
  • Maak vervolgens verschillende ondiepe inkepingen in het vlees. Het is handig om dit kruislings in een soort rastervorm te doen.
  • Pel de tenen knoflook en snijd ze zo fijn mogelijk. Doe ze samen met de olijfolie en de wijn in een kom en meng goed. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Dit is de marinade voor het vlees. Persoonlijk vind ik het handig om het vlees en de marinade in een stevige diepvries zak (met zipsluiting) te marineren. Zo raakt de marinade het vlees overal. Maar je kunt ook gewoon een kom of schaal gebruiken.
  • Plaats de pernil samen met de marinade in een zak (of kom), sluit af, en wrijf de marinade goed in het vlees. Vergeet vooral de inkepingen niet. Leg het vlees nu een nacht in de koelkast om de marinade goed in te laten trekken. Masseer/draai het vlees af en toe.
  • Dag 2
  • Was de krieltjes goed en laat opdrogen. Haal het vlees uit de koelkast en laat ongeveer een half uurtje buiten de koelkast op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een ruime ovenschaal, bij voorkeur van klei (barro) klaar en leg hier het vlees in. Giet de marinade bij in de ovenschaal en leg de laurierblaadjes en wat takjes rozemarijn op het vlees. Dek af met aluminiumfolie en zet op 180°C graden twee uur in de oven.
  • Haal de ovenschaal na twee uur voorzichtig uit de oven en verwijder het aluminiumfolie in zijn geheel. Schik nu de krieltjes rondom het vlees en hussel even door de sappen op de bodem. Doe het aluminiumfolie er weer op en gaar wederom afgedekt nogmaals 30 minuten.
  • Verwijder na een half uur het aluminiumfolie en bak nog zo’n 20 minuten, zodat de krieltjes en de pernil aan de buitenkant goudbruin en licht knapperig worden.
  • Haal de Pernil Assado no Forno vervolgens uit de oven en laat hem ongeveer een kwartiertje rusten voor je hem serveert.

    Pernil Assado
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Je kunt er ook voor kiezen de pernil inclusief zwoerd te bereiden en het voor het serveren te verwijderen. Dan krijg je geen goudbruine, knapperige randjes.
  • Restjes pernil assado no forno smaken de volgende dag heerlijk op een broodje. En helemaal lekker is als je dat broodje afmaakt met een dikke ‘plak’ Queijo da Serra (da Estrela).

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!