In navolging van de vorige ‘à Brás’ recepten vandaag weer eens een nieuwe variant: Brás de Pernil Fumado. Met als hoofdingrediënt gerookte varkensschenkel. Een ingredient dat, zoals ik al eerder aangaf, in Portugal een stuk makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland. Ook dit recept maak je in een handomdraai met maar een paar ingrediënten. Vooral erg handig om restjes op te maken, als je bijvoorbeeld Pernil Fumado Assado no Forno hebt gemaakt.
Als je zelf aan de slag gaat met pernil fumado zorg er dan wel voor dat je het van tevoren goed weekt. Ideaal is om het een dag in water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Begin dus een dag in het voren!
Heb je geen restjes pernil over van een eerder gerecht? Kook hem dan in een pan met ruim water in twee à tweeëneenhalf uur gaar. Haal hem vervolgens voorzichtig uit de pan en laat voldoende afkoelen tot je hem met je vingers schoon kunt maken en het vlees van het bot kunt verwijderen. Trek het vlees met je vingers in stukjes.
Dit recept is goed voor twee à drie personen.
Ingrediënten
250 gram pernil fumado (schoongemaakt)
1 ui
2 tenen knoflook
5 eieren
zwarte olijven
olijfolie
verse peterselie
zout & peper
Bereiding
Zet een wok op het fornuis. Snipper de ui en fruit deze in een beetje olijfolie totdat hij glazig is. Doe hier de geperste knoflook bij en laat rustig even mee garen. Klop ondertussen je eitjes vast los. Zodra je ui glazig is voeg je de pernil en wat zwarte olijven in plakjes gesneden toe. Roer alles goed door elkaar en verwarm rustig.
Snijd wat peterselie fijn en voeg naar smaak toe. Vervolgens kunnen je aardappelsliertjes erbij. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper toevoegen en eventueel een snufje zout.
Is alles redelijk gemixt? Giet dan je eieren erdoor en blijf voorzichtig omscheppen, net zolang totdat het voldoende gestold is. Garneer eventueel met extra zwarte olijven en wat verse peterselie. Serveer met partjes citroen voor de liefhebber! Lekker in combinatie met een frisse groene salade.
Bom apetite!
*Variatietips: Ook lekker om wat champignons in plakjes mee te bakken met de ui en dan bijvoorbeeld de peterselie te vervangen door tijm. En/of voeg eens fijngesneden prei toe aan het gerecht (ook dat bak je dan mee met de ui).
Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko of Surinaamse supermarkt. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ van Sodiro’s die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.