Recept: Polvo Guisado com Feijão Branco

Ik ben echt gek op inktvis. In alle soorten en maten en ik kook er dan ook graag mee. Vandaag gebruik ik het om een soort stoofpotje (niks lekkerder met dit weer!) van te maken. Want het is echt niet alleen geschikt voor calamares. In Portugal hebben alle verschillende soorten ook een andere naam. Als je inktvis goed klaarmaakt is het nooit taai, iets waar Nederlanders toch vaak bang voor zijn (denk aan die vieze elastiekjes in de inktvisringen uit de diepvries…). Mijn tip, altijd zelf maken. En deze Polvo Guisado com Feijão Branco is zo lekker!

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

Polvo Guisado com Feijão Branco

Polvo Guisado com Feijão Branco

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen

In de meest ideale situatie koop je ergens verse inktvis, bijvoorbeeld op een goede vismarkt. Mocht je alleen een hele inktvis uit de diepvries kunnen krijgen, dan werkt dat echter ook prima.

Categorie: InktvisKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Medium
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

1

uur 

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • Octopus koken
  • 600 gram octopus

  • 1 ui

  • 2 bouillonblokjes vis of zeevruchten

  • Overig
  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 laurierblaadje

  • 50 ml olijfolie

  • 1/2 rode chilipeper

  • 1/4 rode paprika

  • 1 blik gepelde tomaten

  • 2 wortels

  • 50 gram chouriço

  • 450 ml groentebouillon

  • 300 gram gekookte witte bonen

  • 100 ml droge witte wijn

  • zout & peper

  • 1 bosje verse peterselie

Bereiding

  • Tips vooraf: Vries je verse inktvis altijd eerst in voor je hem in een gerecht verwerkt, zo verklein je de kans op taaie inktvis. En het lekkerste is om gedroogde witte bonen te gebruiken die je zelf een nachtje laat weken en vervolgens gaar kookt in gezouten water.
  • Begin met het voorbereiden van de inktvis. Heb je hem bij de visboer gekocht, laat hem dan voor het gemak daar schoonmaken. Moet je dit thuis nog doen, snijd dan allereerst de tentakels los van het bovenste deel. Haal alles wat erin zit eruit en gooi weg. In het midden van de tentakels bevindt zich een hard, zwartig ding (de bek/mond), verwijder dit ook.
  • Zet een grote pan water met een hele ui (ongepeld) en 2 bouillonblokjes vis of zeevruchten op het vuur en kook de inktvis ongeveer een uur lang op middelmatig vuur. Haal hem daarna voorzichtig uit het water (bouillon niet weggooien) en leg opzij om wat af te koelen. Zodra hij voldoende is afgekoeld snijd je hem in stukjes.
  • Tegelijkertijd heb je mooi de tijd om de bonen (in gezouten water) in ongeveer anderhalf uur gaar te koken. Gebruik je bonen uit blik, dan kun je deze stap overslaan.
  • Zet een braadpan met de olijfolie op het vuur en voeg hier de gesnipperde ui en de geperste knoflook aan toe. Laat dit rustig glazig bakken. Rooster de paprika op een open vuurtje, tot hij redelijk zwart geblakerd is. Spoel af onder koud water en ontdoe van zijn velletje. Snipper en voeg toe aan de ui in de pan. Laat eventjes meebakken en doe het laurierblaadje, het gesnipperde pepertje (zonder zaadjes) en de tomaten erbij. Roer alles goed door en laat een paar minuten pruttelen.
  • Schil je wortels in de tussentijd en snijd plakjes. Voeg deze samen met de bouillon toe aan het mengsel in de pan en laat op laag vuur koken tot de wortels gaar zijn.
  • Snijd de chouriço in plakjes (of stukjes, wat je zelf lekker vindt) en voeg toe aan de pan met wortel. Ook de inktvis en bonen kunnen er vervolgens bij. Blus af met de 100 ml witte wijn. Breng op smaak met zout en peper en laat het nog een minuut of vijf koken. Vergeet niet om het laurierblaadje eruit te halen! Serveer met wat fijngesneden verse peterselie.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!