Recept: Bacalhau Guisado com Grão, Tomate e Chouriço

Kikkererwten zijn peulvruchten die ze in Portugal graag eten en die heel goed samengaan met bacalhau. Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer maken we Bacalhau Guisado com Grão, Tomate e Chouriço. Dit lijkt een hele mond vol. Maar is simpelweg een lekker stoofpotje met bacalhau en kikkererwten!

Ik gebruik voor het gemak voorgekookte kikkererwten uit pot/blik. Maar uiteraard is het nog lekkerder als je gedroogde kikkererwten gebruikt. Begin dan de avond van tevoren met het weken van je kikkererwten. Ze moeten ongeveer in formaat verdubbelen. Laat ze hiervoor minimaal 12 uur onder water staan.

Je kunt voor dit recept prima bacalhau desfiado gebruiken, die hoeft geen nacht te weken van tevoren. Zet de bacalhau gewoon, zodra je gaat beginnen aan het recept, in een kom water.

Goed voor zeker vier personen.

Ingrediënten

800 gram bacalhau desfiado
500 gram gekookte kikkererwten
400 gram rijpe tomaten
1 ui
3 tenen knoflook
1/2 chouriço
blikje tomatenpuree (70 gram)
100 ml droge witte wijn
1 laurierblaadje
50 ml olijfolie
verse munt
verse koriander
zout & peper

Bereiding

Ontdoe de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal ook de zaadjes eruit en snijd ze in blokjes. Je kunt er ook voor kiezen gepelde tomaten uit blik te gebruiken, dat gaat ook prima!

Zet een ruime koekenpan op het vuur met hierin de olijfolie. Snipper de ui en voeg samen met het laurierblaadje toe aan de pan. Bak op laag vuur glazig. Pers in de tussentijd je knoflooktenen en voeg toe aan de pan zodra de ui glazig is. Roer alles goed door en bak even kort mee. Snijd de chouriço in dunne plakjes.

Voeg allereerst de tomatenpuree toe aan het uienmengsel in de pan en laat even meebakken. Dan kunnen ook de blokjes tomaat en de plakjes chouriço erbij. Blus af met de witte wijn en laat even rustig stoven.

Giet ondertussen de bacalhau desfiado af en laat goed uitlekken. Vervolgens gaat de bacalhau bij in de pan. Voeg dan ook de (uitgelekte) kikkererwten toe samen met drie takjes munt. Schep alles goed om. Proef even en breng op smaak met zout (indien nodig) en versgemalen zwarte peper. Stoof alles nu op laag vuur warm en gaar. Schep alles dan in een voorverwarmde ovenschaal (haal de munt en het laurierblaadje eruit) en bestrooi voor het serveren met wat fijngesneden koriander.

Bom apetite!


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat (meer) zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.