Boek: Branco & Julia

Eind 2018 zocht de schrijver van het boek Branco & Julia naar oude foto’s op een veilingsite. Dat doet hij wel vaker; als schrijver en kunstenaar zijn het een ware inspiratiebron. Zijn blik viel op een foto van een jonge vrouw, met haar voeten in de branding. Bij dezelfde handelaar vond hij toevallig een tweede foto van dezelfde vrouw waarop ze een jaar of twintig ouder is en een stuk minder gelukkig oogt. Hij kocht beide foto’s.

De handelaar is een slimme man: bij zijn bestelling voegde hij een paar gratis foto’s. Die geste lokte hem opnieuw naar de veilingsite. Tussen de duizenden foto’s ontdekte Gert-Jan opnieuw foto’s van de vrouw. En na een paar weken opnieuw. Hij kocht ze allemaal, een paar honderd in totaal, van haar geboorte in 1926 tot de laatste foto halverwege de jaren zestig. Daarna stopt het.

Hij probeerde ze chronologisch te ordenen, achterhaalde namen en plaatsen. In de zomer van 2019 reisde hij naar een dorp aan de Atlantische kust van Frankrijk, en vond het huisje waar de vrouw had gewoond. En hij ontdekte waarom er na 1965 geen foto’s meer van haar bestaan, terwijl ze nog lang daarna heeft geleefd.

Deze zoektocht naar haar verhaal vormde uiteindelijk de basis voor Branco & Julia. Een avontuurlijk verhaal dat je meeneemt naar de drukke straten van Lissabon en het sfeervolle Franse Loire-Atlantique. In dit recentelijk uitgekomen boek kruisen zich de paden van de wat oudere curiosa- en antiekhandelaar Branco en de jonge kunstenares Julia. Beiden kopen los van elkaar oude foto’s op de Feira da Ladra, de sfeervolle rommelmarkt van Lissabon. Branco ziet ze als inspiratiebron voor een roman die hij wil gaan schrijven, Julia wil de foto’s gebruiken als uitgangsmateriaal voor haar schilderijen.

Hun gedeelde bezit leidt noodgedwongen tot een gezamenlijke speurtocht naar de Atlantische kust van Frankrijk, naar de herkomst van de foto’s en de vrouw die erop staat afgebeeld. Uiteindelijk leer je de hoofdpersonen en hun drijfveren beter kennen. Maar belangrijker is het inzicht dat zij verkrijgen in de zin van hun eigen leven.

Jouw exemplaar koop je makkelijk hier!