Arroz de polvo: inktvisrijst

Vandaag maken we Portugese inktvisrijst! Misschien denk je dat is vast een ingewikkeld klusje, maar geloof me het valt reuze mee. Het grootste obstakel voor ons Nederlanders is waarschijnlijk die grote, glibberige inktvis. Niet iets dat we gewend zijn te eten in ons koude kikkerlandje. Maar wees dapper, want dit is echt superlekker.

De twee belangrijkste dingen bij het maken van inktvisrijst zijn het vinden van de inktvis (octopus) en het hebben van een pan die groot genoeg is voor die inktvis. Wij kopen onze inktvis hier gewoon op de markt. Maar wij hebben dan ook een erg uitgebreide vismarkt. Kijk anders eens in de diepvries bij de toko of informeer bij een visboer, wie weet kunnen ze hem voor je bestellen. Het is de moeite waard!

Ingrediënten

Ongeveer 1,2 kg inktvis (octopus)
2 uien
2 teentjes knoflook
1 groene paprika
1 rode paprika
2 laurierblaadjes
1dl olijfolie
400 gram rijst
1 bosje koriander of peterselie
2 grote tomaten
1 glas witte wijn
2 bouillonblokjes vis of zeevruchten
2 theelepeltjes tomatenpuree
zout
peper

Bereiding

Tipvooraf: Vries je eventuele verse inktvis altijd eerst in voor je hem in een gerecht verwerkt, zo verklein je de kans op taaie inktvis.

Begin met het voorbereiden van de inktvis. Heb je hem bij de visboer gekocht, laat hem dan voor het gemak daar schoonmaken. Moet je dit thuis nog doen, snijd dan allereerst de tentakels los van het bovenste deel. Haal alles wat erin zit eruit en gooi weg. In het midden van de tentakels bevindt zich een hard, zwartig ding (de bek/mond), verwijder dit ook.

Zet een grote pan water met een hele (gepelde) ui en de bouillonblokjes op het vuur en kook de inktvis ongeveer een uur lang op middelmatig vuur. Haal hem daarna voorzichtig uit het water (bouillon niet weggooien) en leg opzij om wat af te koelen. Zodra hij voldoende is afgekoeld snijd je hem in stukjes.

Zet nogmaals een grote pan op. Hierin gaan we een zogeheten refogado maken. Dit is de basis voor veel Portugese gerechten en heel makkelijk te maken. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en voeg hier een fijngesneden ui, je geperste knoflook, de kleingesneden paprika’s en de laurierblaadjes aan toe. Laat dit een beetje glazig worden. ontdoe in de tussentijd de tomaten van hun vel en snijd ze in kleine blokjes. Voeg toe aan de pan en roer even goed door. Laat dit rustig pruttelen (schep je tomatenpuree erbij), totdat de tomaat geheel zacht is geworden. Voeg de rijst aan de pan toe, roer door en laat een beetje glazig bakken. Dan gaat de wijn erbij. Vervolgens voeg je de bouillon (die je hebt verkregen toen je de inktvis kookte) erbij. Ik houd meestal zo’n 2 koppen bouillon op 1 kop rijst aan. Je kunt altijd in een later stadiium nog wat toevoegen indien nodig.

Breng op smaak met zout en peper. En laat zo’n 15 minuten koken, tot de rijst gaar is. Voeg op dat moment de inktvis en de fijngesneden kruiden toe en laat nog even een paar minuten doorkoken (niet te lang). Qua kruiden kun je naar eigen smaak kiezen voor koriander of peterselie. Het gerecht hoort wat waterig te zijn, kook de rijst dus niet droog. Vergeet niet de laurierblaadjes uit de pan te vissen! Serveer de inktvisrijst in diepe borden met de onvermijdelijke salade en lekker stevig brood om in het vocht te dippen.

Bom apetite!

Vanaf volgende week volgen er een aantal recepten op speciaal verzoek van onze lezers!