Recept: Queijadas de Bolacha Maria

Tegenwoordig zie je allerlei verschillende smaken queijadas in de pastelaria, denk daarbij bijvoorbeeld aan sinaasappel, melk, wortelcitroen, chocolade of amandel. Als het op zoetigheid en nagerechten in Portugal aankomt kun je bijna niet om de nationale voorliefde voor eigeel en bolacha maria (maria biscuitjes) heen! Zo zijn die biscuitjes ook het hoofdbestanddeel van deze Queijadas de Bolacha Maria.

Ik heb deze biscuitjes dan ook standaard in huis. Niet om zo te eten, maar ze komen veel terug in Portugese recepten. Je kunt er echt alle kanten mee op! Neem maar eens een kijkje bij de eerdere reepten met bolacha maria die ik al deelde. De andere rol die ik heb liggen heeft ook al een bestemming, daarover later meer. 😉

Queijadas de Bolacha Maria

Queijadas de Bolacha Maria

Recept door Saudades de Portugal
4.8 van 4 Stemmen

Het exacte aantal queijadas is enigszins afhankelijk van hoe vol je de vormpjes vult.

Categorie: – PastelariaKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

18

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

35

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 200 gram maria biscuitjes

  • 600 ml melk

  • 6 eieren

  • 75 gram suiker

  • snufje zout

  • 1 theelepeltje vanille extract (optioneel)

  • kaneel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Doe allereerst de biscuitjes in een keukenmachine en maal zo fijn mogelijk.
  • Schep de kruimels in een beslagkom en voeg hier de suiker, het snufje zout en de melk aan toe. Roer even door en breek ook de eitjes boven de kom. Gebruik je vanille extract? Dan gaat dit er ook bij. Klop alles goed door elkaar met een garde.
  • Pak een muffinblik en vet goed in met boter. Bestuif vervolgens met wat bloem en zorg dat alle vormpjes goed zijn bedekt. Je kunt er ook voor kiezen papieren muffinvormpjes te gebruiken. Of zelfs een wat grote vorm van klei (barro) en er punten van te snijden.
  • Giet je beslag in de ingevette vorm(pjes). Vul de bakjes tot het randje, ze komen tijdens het bakken nog wel wat omhoog in de oven. Maar zodra je ze uit de oven haalt zakken ze weer terug.

    Queijadas de Bolacha Maria
  • Zet je muffinvorm in de voorverwarmde oven en bak je queijadas de bolacha maria op 180°C graden in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Haal ze zodra ze gaar zijn uit de oven en laat iets afkoelen voor je ze uit de vorm haalt.
  • Bestrooi voor het serveren met een beetje kaneel. Lekker bij een kopje koffie!
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!