Queijadas de Sintra zijn een van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, met bijvoorbeeld sinaasappel, melk, wortel, chocolade of amandel. Het recept van vandaag is voor de originele queijada. Simpel te maken, met maar een paar ingrediënten. De bekendste zijn de Queijadas da Madeira, Queijadas de Sintra, Queijadas de Oeiras en de Queijadas de Évora. Dus ben je in een van die plaatsten, proef er dan zeker eentje!
Goed voor zo’n 12 stuks.
Ingrediënten
deeg
350 gram bloem
120 ml water
75 gram boter
1 ei
snufje zout
vulling
320 gram queijo fresco
160 gram suiker
8 eidooiers
80 gram boter (gesmolten)
1 theelepel kaneel
1 1/2 eetlepel bloem
1/2 citroen (rasp)
snufje zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe de bloem samen met het zout en de boter in een kom en kneed met je vingertoppen tot een samenhangend geheel. Voeg dan het water toe en kneed tot een glad deeg. Zodra het deeg de juiste consistentie heeft rol je het, op een lichtjes met bloem bestoven aanrecht, uit tot een zeer dunne plak. Hier steek je vervolgens rondjes uit die de basis van je gebakje vormen. Vouw de deegrondjes tot ronde bakjes of gebruik bijvoorbeeld cupcake vormpjes (lichtjes met water besprenkelen) om het deeg in te doen.
Druk de queijo freco met je vingers door een zeef. In een andere kom meng je vervolgens de suiker, queijo fresco, kaneel, citroenrasp en het snufje zout goed door elkaar. Als dit goed gemengd is gaan de eidooiers en de gesmolten boter erbij. Meng wederom alles goed door elkaar. Dit vormt de vulling voor de taartjes. Schep voorzichtig de vulling in de deegbakjes. Bak op een vel bakpapier (of in de cupcake vormpjes) tot de vulling gaar maar nog steeds zacht is. Dit zal ergens tussen de 25 en 30 minuten duren, afhankelijk van je oven, dus houd ze in de gaten. Haal uit de oven en strooi er wat kaneel over. Eenmaal afgekoeld zijn ze nog steeds erg lekker!
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Dank je!
Echt leuke recepten!
Hallo,
ik heb net dit recept uitgeprobeerd.
En heb 2 vragen: de maat voor de bloem lijkt me echt niet te kloppen. 1 cup bloem op 3/4 cup water geeft geen kneedbaar deeg:-)
Ik heb er naar gevoel bloem bij gedaan.
2e vraag: moeten de deegbakjes voorgebakken worden of is 10 a 15 minuten ook goed voor het deeg om te bakken?
Ik heb ze nu in de oven staan, met vulling, zonder voorbakken.
vriendelijke groet, jenny
Ik ga de verhoudingen even nakijken, bedankt! Update: ik heb het hele recept aangepast naar grammen. Dit is voor iedereen makkelijker.
Het deeg hoeft niet voorgebakken te worden. Als het goed is is het een heel dun laagje, dat niet lang nodig heeft om te garen!