Recept: Mousse de Bolacha Maria

Tijd voor een makkelijk en snel nagerecht dat je met maar een paar ingrediënten, die je meestal wel in huis hebt, maakt. Als het op zoetigheid en nagerechten in Portugal aankomt kun je bijna niet om de nationale voorliefde voor eigeel en bolacha maria (maria biscuitjes) heen! Zo zijn die biscuitjes ook het hoofdbestanddeel van de mousse die we vandaag maken: mousse de bolacha maria. Het is vrij machtig, dus maak geen hele grote porties.

Mousse de Bolacha Maria

Goed voor zo’n vier à vijf personen.

Ingrediënten

1 rol maria biscuitjes (200 gram)
80 gram açúcar amarelo (rietsuiker)
40 gram gesmolten boter
5 grote eieren
4 flinke eetlepels room of melk

Bereiding

Begin ’s ochtends als je het ’s avonds wilt serveren!

Scheid om te beginnen eerst de dooiers van de eiwitten. Doe ze beide apart in een kom. De dooiers worden samen met een aantal andere ingrediënten au bain marie verwarmd, dus houd daar rekening mee bij het kiezen van de kom.

Smelt de boter in de oven of magnetron. Voeg 70 gram suiker en de vier eetlepels room/melk toe aan de eidooiers en klop wat los. Zet een steelpan op het vuur met hierin een bodempje water en verwarm. Hang je kom met dooiermengsel in de pan (zorg dat je kom het water niet raakt). Giet de gesmolten boter erbij en klop met een garde tot een egaal mengsel. Blijf kloppen tot je mengsel wat is ingedikt. Haal dan de kom van de pan en laat afkoelen voor je verder gaat.

Verkruimel 150 gram maria biscuitjes in een keukenmachine tot je een fijn poeder hebt. Klop de eiwitten samen met het laatste beetje suiker stijf. Schep de biscuitkruimels bij in het eidooiermengsel. Roer alles goed door elkaar. Vouw dan de stijfgeklopte eiwitten er rustig met een spatel of schuimspaan door. Klop of roer het mengsel niet, je wilt de luchtigheid van de eiwitten behouden.

Schep het mengsel in één grote kom of verdeel over meerdere kleine glaasjes en zet in de koelkast tot het volledig afgekoeld is. Bestrooi voor het serveren met een dun laagje resterend biscuitkruim en garneer met een maria biscuitje.

Bom apetite!

Variatietip: Houd je net als de Portugezen van zoet? Vervang de room/melk dan eens door vier eetlepels gecondenseerde melk. Of gebruik 20 gram meer suiker. Ook lekker met een eetlepel of twee Baileys erdoor.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.