Recept: Salada de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer een lekker zomers recept, we gebruiken het om een salade mee te maken!

Salada de Bacalhau

Salada de Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram bacalhau (schoongemaakt)

  • 500 gram aardappels

  • ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 laurierblaadje

  • 100 gram zwarte olijven

  • 1 bosje verse peterselie

  • extra virgem olijfolie

  • 1 citroen

  • snufje peper

Bereiding

  • Kook je bacalhau, samen met de knoflook en het laurierblaadje, in een minuut of 10/15 gaar (afhankelijk van de dikte van je stukken) en schep voorzichtig op een bord. Schil ondertussen de aardappels en snijd in vieren. Kook deze gaar in het kookwater van de bacalhau. Pel de ui en voeg toe aan de pan met aardappels om mee te koken.
  • Trek met een vork de vis wat uit elkaar. Zodra de aardappels gekookt zijn giet je deze af. Spoel eventueel na met koud water. Haal de ui uit de pan en snijd in partjes. Doe hetzelfde met de aardappels en doe beide ingrediënten in een kom. Voeg hier de bacalhau snippers, de olijven, fijngesneden peterselie, een snufje peper en het sap van de citroen bij. Hussel dit voorzichtig door elkaar. Proef of er nog zout en/of peper bij moet en besprenkel alles met goede olijfolie.
    Doce de Ovos
  • Of als je de voorkeur geeft aan saus, half/half mix van mayonaise en mosterd (de hoeveelheid hangt een beetje af van eigen smaak) met een teentje geperste knoflook. Laat alles afkoelen en serveer met gekookte eieren.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!