Salada de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vinden wij dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Dit keer een lekker zomers recept, we gebruiken het om een salade mee te maken!

Ingrediënten

500 gram bacalhau (schoongemaakt)
500 gram aardappelen
1 ui
2 tenen knoflook
1 laurierblaadje
100 gram zwarte olijven
verse peterselie
Extra virgem olijfolie
1 citroen
snufje peper

Bereiding

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Kook je bacalhau, samen met de knoflook en het laurierblaadje, in een minuut of 10/15 gaar (afhankelijk van de dikte van je stukken) en schep voorzichtig op een bord. Schil ondertussen de aardappels en snijd in vieren. Kook deze gaar in het kookwater van de bacalhau. Pel de ui en voeg toe aan de pan met aardappels om mee te koken.

Trek met een vork de vis wat uit elkaar. Zodra de aardappels gekookt zijn giet je deze af. Spoel eventueel na met koud water. Haal de ui uit de pan en snijd in partjes. Doe hetzelfde met de aardappels en doe beide ingrediënten in een kom. Voeg hier de bacalhau snippers, de olijven, fijngesneden peterselie, een snufje peper en het sap van de citroen bij. Hussel dit voorzichtig door elkaar. proef of er nog zout en/of peper bij moet en besprenkel alles met goede olijfolie. Of als je de voorkeur geeft aan saus, half/half mix van mayonaise en mosterd (de hoeveelheid hangt een beetje af van eigen smaak) met een teentje geperste knoflook. Laat alles afkoelen en serveer met gekookte eieren.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!