Recept: Salada de Polvo

Met rond Pasen de eerste echte warmtedagen achter de rug lijkt de lente nu fijn dichtbij te komen. Daarom vandaag een heerlijk zomers recept voor Portugese inktvissalade. Het eten van inktvis (octopus) is niet zo gebruikelijk in Nederland, maar geloof me, het is erg lekker! Deze ‘salada de polvo’ is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden die je hebt met inktvis. Dit recept is simpel, snel en lekker, dus voor iedereen goed te doen!

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

Denk je bij inktvis altijd aan die (vieze) gefrituurde elastieken ringetjes die je bij de supermarkt kunt kopen, laat je dan verrassen door dit recept. Waar je bij die “calamares” alleen de vettige buitenkant proeft en goed moet kauwen om de rest weg te krijgen, proef je hier echt de inktvis (die bijna smelt op je tong).

Salada de Polvo

In de meest ideale situatie koop je ergens verse inktvis, bijvoorbeeld op een goede vismarkt. Mocht je alleen een hele inktvis uit de diepvries kunnen krijgen, dan werkt dat echter ook prima.

Ingrediënten

1 á 1,5 kg inktvis (octopus), een hele
1 ui
1 rode ui
1 groene paprika
4 teentjes knoflook
1 bosje platte peterselie of koriander (wat je zelf lekkerder vindt)
1 laurierblaadje
glas rode wijn
ongeveer 3 eetlepels extra virgin olijfolie
ongeveer 1 eetlepel witte wijn azijn
zout en peper
colorau (soort mild paprika poeder)

Bereiding

Tip vooraf: Vries je eventuele verse inktvis altijd eerst in voor je hem in een gerecht verwerkt, zo verklein je de kans op taaie inktvis.

Begin met het voorbereiden van de inktvis. Heb je hem bij de visboer gekocht, laat hem dan voor het gemak daar schoonmaken. Moet je dit thuis nog doen, snijd dan allereerst de tentakels los van het bovenste deel. Haal alles wat in dit bovenste deel (kop) zit eruit en gooi weg. In het midden van de tentakels bevindt zich dan nog een hard, zwartig ding (de bek/mond), verwijder dit ook.

Pak een grote pan, groot genoeg om de inktvis in te koken, en doe daar de ui in grove stukken, een laurierblaadje, twee knoflooktenen, de rode wijn en de inktvis in. Vul de pan met water en breng aan de kook. Kook de inktvis zeker een uur, totdat hij zacht wordt (en niet taai). Heb je een snelkookpan dan is dat helemaal handig voor dit recept.

Zodra de inktvis klaar is haal je hem uit de pan en laat je hem iets afkoelen. Snij hem dan in kleine stukjes en doe dit in een schaal/kom. Hier gaan dan de fijngesneden rode ui, groene paprika, geperste knoflook, en peterselie bij. Voor de liefhebbers, je kunt er ook voor kiezen om hier nog een fijngesneden tomaat of twee toe te voegen. Dit doet de salade, naast extra smaak, ook visueel veel goed, het voegt wat extra kleur toe. Ik lust persoonlijk geen tomaat, dus ik laat het fijn weg… Voeg dan de olijfolie en azijn toe (ook enigszins op gevoel), een beetje zout, peper en paprikapoeder. Even proeven of er nog wat mist en dan afgedekt zeker een uur laten marineren, zodat alle smaken goed samen kunnen komen.

Lekker met een biertje of een glas groene wijn. Homp brood erbij en genieten maar! Deze salade is ook ideaal voor bij de barbecue. Serveer met een partje citroen.

Bom apetite!

Salada de Polvo | Saudades de Portugal

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.