Portugese Bacalhau

Naast de sardientjes is waarschijnlijk de bacalhau, (gedroogde, gezouten) kabeljauw, het bekendste Portugese gerecht onder buitenlanders. Er wordt vaak gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Ik heb al een paar overheerlijke bacalhau recepten gedeeld (en er gaan er nog meer volgen). Maar er verder eigenlijk nog niets over verteld…

Weinig mensen weten dat de bacalhau eigenlijk helemaal niet uit Portugal komt, maar moet worden geïmporteerd uit de Noord-Atlantische Oceaan (Rusland, Ijsland, Noorwegen, Canada) of de Noord-Pacifische Oceaan (Alaska en de VS). Vreemd eigenlijk dat een nationaal gerecht niet in eigen wateren gevangen wordt… Veel mensen willen toch graag van de plaatselijke keuken proeven tijdens hun vakantie en een bacalhau gerecht staat dan ook vaak hoog op de verlanglijst. Dit terwijl ze ook zouden kunnen genieten van één van de vele overheerlijke verse vissen die op de Portugese menukaarten staan… Maar daar vallen we niet over. 😉

Portugese Bacalhau

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Portugees rond de zes kilo bacalhau eet per jaar. Van deze zes kilo wordt één derde gegeten in de periode rond kerst. Bacalhau da consoada is bijvoorbeeld één van de traditionele kerstgerechten. In 2008 aten de Portugezen met z’n allen achtenvijftig ton aan kabeljauw. Tachtig procent bestaat uit de gedroogde, gezouten versie, de overige twintig procent is ingevroren. Je vindt het in Portugal in de supermarkt op de verse vis afdeling en op vrijwel elke markt. Je kan zelfs kiezen uit welke wateren je hem wilt.

Houd gewoon deze site in de gaten voor de allerlekkerste bacalhau recepten, ik deel er elke maand één. Bacalhau kun je in Nederland eventueel online bestellen. Iets dat wij gelukkig gewoon, heel handig, op de plaatselijke vismarkt kunnen doen. Sommige Chinese en/of Surinaamse supermarkten/toko’s verkopen het ook, kijk de volgende keer maar eens mocht je daar zijn. Als je zelf aan de slag gaat met de bacalhau (klipvis) zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Veel gerechten kun je ook wel met verse kabeljauw maken, maar het smaakt dan toch net even anders…