Recept: Salada de Feijão Frade com Atum

Dit weekend wordt het heerlijk weer in Nederland, dus ik gooi er een mooi weer recept tegenaan. Een simpele, lekkere Portugese salade. Dat lekker koken niet ingewikkeld hoeft te zijn én niet lang hoeft te duren bewijzen de Portugezen. Dit kenmerkende van de keuken zonder fratsen komt goed tot uiting in de Portugese salades. Ze bestaan vaak uit weinig ingrediënten en bevatten meestal geen sla (in tegenstelling tot onze Hollandse salades). De Salada de Feijão Frade com Atum van vandaag is op basis van bonen en werkt prima als bijgerecht bij de barbecue, of als complete maaltijdsalade.

Bonen komen in veel Portugese recepten voor. In het Portugees heten ze “feijão” en je hebt ze in vele varianten. Wat je veel ziet is feijão verde of feijão preto, maar het recept van vandaag wordt gemaakt met de feijão fradinho, ook wel feijão frade genoemd, oftewel de zwartoog boon (je weet wel, Black Eyed Peas….). Meestal wordt deze salade koud gegeten, maar hij kan ook warm genuttigd worden. Persoonlijk gaat onze voorkeur uit naar de koude versie!

Salada de Feijão Frade com Atum

Salada de Feijão Frade com Atum

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 9 Stemmen

Afhankelijk van of je de salade als maaltijd of als bijgerecht eet: goed voor 2-4 personen.

Categorie: – Vis, » SaladesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 300 gram zwartoog bonen

  • 1 blikje tonijn

  • 2 eieren

  • 1 rode ui

  • 1 bosje verse peterselie

  • 1 teentje knoflook

  • olijfolie

  • witte wijnazijn

  • zout & zwarte peper

Bereiding

  • Het lekkerst is dit gerecht met gedroogde bonen, die je een dag van te voren te weken zet. Wil je echter snel en makkelijk, gebruik ze dan uit blik. De meeste supermarkten verkopen ze gewoon.
  • Kook de gedroogde bonen als eerste gaar en laat vervolgens afkoelen. Gebruik je bonen uit blik? Spoel ze dan simpelweg af onder de kraan. Snijd ondertussen je ui en peterselie fijn, en pers het teentje knoflook. Doe je afgekoelde bonen met de helft van de ui, de teen knoflook en peterselie in een schaal. Breng dan op smaak met zout, peper, olie en azijn. Hussel alles goed door elkaar.
  • Kook je eieren in een minuut of 8 semi-hard. Laat een beetje afkoelen en snijd in plakjes, partjes of stukjes (wat jij lekker vindt). Open je blikje tonijn en laat goed uitlekken. Haal met een vork de tonijn uit het blikje en voeg aan je bonen toe. Meng dit goed en bestrooi met wat van de andere helft van de gesnipperde ui en peterselie (naar smaak). Garneer de Salada de Feijão Frade com Atum met de stukjes ei. Ook lekker met wat zwarte of groene olijven!

    Salada de Feijão Frade com Atum
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: Kook wat kleine krieltjes en meng die in partjes door de salade voor een wat substantiëlere (maaltijd)salade.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!