Recept: Bifes de Atum à Madeirense

Eerder deelde ik al eens een recept voor Bifes de Atum à Algarvia. Vandaag maken we hem klaar ‘à Madeirense‘. Uiteraard is het in Portugal en op Madeira gemakkelijker aan tonijn komen dan hier in Nederland. Daar liggen flinke stukken op de markt en snijden ze ter plaatse je plakken af in de gewenste dikte. Je kunt dit recept dus ook bewaren voor als je op vakantie bent en na een ochtendje markt dan ’s avonds de keuken induiken.

Ingrediënten

4 dikke tonijnsteaks
250 ml droge witte wijn
250 ml wijnazijn
olijfolie
3 à 4 tenen knoflook
1 laurierblaadje
theelepel mosterd
oregano
alcepás (kun je ook weglaten/vervangen voor een snufje allspice)
zout & peper

Bereiding

Begin de avond van tevoren met de voorbereidingen.

Laat de visboer dikke tonijnsteaks voor je afsnijden. Kruid de vis met peper en zout. Zet een schaal klaar om de tonijnsteaks in te marineren. Pers de knoflook uit in de schaal en voeg hier de theelepel mosterd, een flinke snuf oregano en alcepás en het laurierblaadje aan toe. Giet er vervolgens de azijn en wijn bij en klop alles even door. Leg de tonijnsteaks in de marinade en dek af. Zet dit nu een nachtje in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken. Draai ze, indien nodig, eenmaal om.

Haal de vis uit de marinade (marinade niet weggooien!) en dep ze droog. Bak de steaks in een flinke scheut olijfolie aan beide kanten knapperig. Pas op dat je de vis niet te lang bakt, dan wordt hij droog. Schep de vis uit de pan op de borden en voeg de marinade toe aan de pan. Laat dit iets inkoken en giet over de tonijnsteaks. Serveer met milho frito en groente naar keuze.

Bom apetite!

Variatietip: Voeg ook eens wat fijngesneden verse peterselie toe aan de marinade.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.