Recept: Bifes de Atum à Algarvia

Elke regio in Portugal heeft van die gerechten die je daar vaak tegenkomt op de kaart. Vaak is dit in de typische tasca’s het geval. Hier vind en eet je het echte Portuguese eten. Dit gerecht is er eentje uit de Algarve, zoals de naam al verraad. Tonijnsteaks klaargemaakt op Algarvse (wat een raar woord) wijze; oftewel Bifes de Atum à Algarvia.

Vanaf de jaren 60/70 verdween de tonijnvisserij volledig uit de Algarve, dit voornamelijk door het gebrek aan tonijn, die geleidelijk naar andere wateren trok. Maar je komt het nog steeds tegen op de kaart, al is het natuurlijk wel een stuk minder vaak tegenwoordig…

Ingrediënten

2 dikke tonijnsteaks
5 tomaten
2 middelgrote uien
1/2 groene paprika
1 laurierblaadje
2 teentjes knoflook
1/2 glas droge witte wijn
1 citroen
olijfolie
verse peterselie
zout, peper en suiker

Bereiding

Kruid de tonijnsteaks met wat zout, peper en vers citroensap en zet apart. Snijd je ui en paprika in halve maantjes en pers de knoflook. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een scheut olijfolie. Bak de ui, samen met de paprika en het laurierblaadje, glazig. Als de ui glazig is gaat ook de geperste knoflook erbij. Roer goed door en bak rustig even mee.

Dompel de tomaten voorzichtig onder in kokend water tot het velletje scheurt. Verplaats ze dan met een tang naar een bak ijskoud water, hierdoor komt het vel los en kun je ze makkelijk pellen. Verwijder daarna ook de zaadjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg vervolgens toe aan de pan met ui. Roer af en toe even door. Blus af met de wijn en laat dan rustig door pruttelen totdat de tomaten hun vorm beginnen te verliezen. Breng op smaak met zout en peper en voeg een snufje suiker toe om het zuurtje van de tomaten wat te verminderen.

Leg tot slot de tonijnsteaks midden in de tomatensaus en kook een minuut of drie minuten aan elke kant. Uiteraard kun je ervoor kiezen ze langer te koken, maar dan is de kans op droge tonijn erg groot. Vergeet niet het laurierblaadje te verwijderen. Garneer met wat fijngesneden peterselie en serveer met gekookte aardappels.

Bom apetite!

Bifes de Atum à Algarvia

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.