Street art: VHils

Graffiti done the right way! Door stukjes baksteen uit muren te tikken, te slijpen en te beitelen maakt Vhils de meest indrukwekkende kunstwerken op de zijkanten van woningen, gebouwen en kantoren. Een unieke combinatie van beeldhouwen en graffiti art, oftewel gedeconstrueerde wall art. Je ziet deze vorm van kunst steeds meer in Portugal de laatste jaren. Het straatbeeld fleurt er enorm van op!

De Portugese kunstenaar Alexandre Farto a.k.a. Vhils tovert oude en vervallen muren om tot supermooie kunstwerken: grote en erg herkenbare gezichten. Ongelooflijk dat hij door simpelweg te krassen op een muuroppervlak zoiets geweldigs kan produceren. Zijn werk heet dan ook niet voor niets “Scratching the Surface”. Hij is een van de grootste namen in de wereld van de straatkunst. Zijn eerste grote kunststukje is te vinden in Rua de Cascais in Alcântara, Lissabon, en laat het gezicht zien van zijn Amerikaanse vriend en straatkunstenaar Brad Downey.

Vhils is ongetwijfeld een van de meest ervaren en getalenteerde jonge kunstenaars van de stedelijke kunstscene van vandaag. Hij creëert technisch meesterlijke, eigentijdse portretten, niet alleen door het toevoegen van verf of andere materialen op oppervlaktes, maar ook door te snijden, boren, krassen, scheuren, of op te blazen. Met niets minder dan archeologische nauwgezetheid dringt hij door ontelbare lagen van posters, vuil, en gips, om de meest poëtische beelden die verborgen liggen achter al die lagen naar boven te halen. Geweldig! Deze opvallende vorm van visuele poëzie, tentoongesteld over de hele wereld, is beschreven als brutaal en complex, maar toch doordrenkt met een eenvoud die spreekt tot de kern van de menselijke emoties.

VHils

Vhils groeide op in Seixal, een geïndustrialiseerde voorstad van Lissabon, en werd vooral beïnvloed door de veranderingen veroorzaakt door de intensieve stedelijke ontwikkeling die het land onderging in de jaren ’80 en ’90. In 2007 verliet hij Portugal om te gaan studeren aan de University of Arts London. Tegenwoordig woont en werkt hij zowel in Londen als in Lissabon, waardoor hij veel van zijn tijd besteedt aan reizen tussen de twee plaatsen. VHILS werd in 2008 bekend door een stunt op het Cans Festival in Londen. Hier plaatste hij een uitgehouwen gezicht op een muur naast een foto van de internationaal zeer populaire streetartist Banksy. Deze actie werd op de camera vastgelegd en werd voorpaginanieuws in The Times. Hij heeft al diverse solotentoonstellingen mogen presenteren, zowel in Portugal als internationaal.

Zijn unieke benadering en kunstwerken krijgen lovende kritieken van over de hele wereld. Dus mocht je ooit ergens lopen en opeens een super size hoofd op een gebouw tegenkomen, dan weet je nu waar dat vandaan komt!