Vandaag maken we een soort cake met als hoofdingrediënten wortel en sinaasappel. Deze Tarte de Cenoura & Laranja is een wat vochtige cake. Je kunt hem uiteraard in elke gewenste cakevorm maken, maar ik heb een rechthoekige brownievorm gebruikt. Ook kun je ervoor kiezen om hem voor een luxueuzer gevoel af te maken met een chocolade topping of wat pure chocolade schaafsel. Ik koos ervoor hem naturel en fris te houden.
In navolging van het vorige cake recept met wortel en sinaasappel deze variant. Dit recept neigt meer naar de structuur van een queijada. Met dus een andere wortel/bloem verhouding als grootste verschil.
Tarte de Cenoura e Laranja
Recept door Saudades de PortugalIk heb een brownievorm van 28x18cm gebruikt. Gebruik je een wat diepere (cakevorm) dan zal hij wat langer in de oven moeten voor hij gaar is.
16
porties30
minuten45
minuten1
uur15
minutenHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
500 gram wortel
225 gram suiker
4 eieren
2 eetlepels bloem
2 eetlepels maïzena
1 theelepel droge gist
2 kaneelstokjes
2 sinaasappels
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175°C graden.
- Schil de wortels en snijd in halve maantjes (of plakjes als ze niet zo dik zijn). Kook ze nu samen met twee kaneelstokjes en een stuk of drie sinaasappelschillen in ongeveer 20 minuten zacht en gaar. Het ruikt nu al heerlijk!
- Vet een rechthoekige bakvorm lichtjes in met boter, bekleed hem met bakpapier, en bestrijk opnieuw met wat boter. Zet opzij voor later.
- Giet de wortels af zodra ze gaar zijn, haal de kaneelstokjes en sinaasappelschillen eruit, en pureer met een staafmixer (of in de blender/keukenmachine) tot een egale massa. Voeg dan de suiker toe en meng alles goed tot de suiker volledig is opgelost. Rasp de schil van anderhalve sinaasappel zo fijn mogelijk en voeg toe aan het wortelmengsel. Pers één sinaasappel vervolgens uit en voeg ook het sap toe.
- De eieren gaan er vervolgens één voor één bij terwijl je met de mixer op maximaal vermogen mixt. Als laatste gaan de bloem, de gist en de maïzena erbij. Mix wederom goed. Proef even en voeg indien gewenst nog wat extra sinaasappelrasp toe. Het is de bedoeling dat je de sinaasappel goed proeft.
- Schep het mengsel in de klaargezette bakvorm. Schud de vorm lichtjes heen en weer om het mengsel gelijk over de bodem te verdelen. Bak op 175°C graden (boven en onder warmte) in ongeveer 40 à 45 minuten gaar. Je kunt checken of je Tarte de Cenoura & Laranja gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit dan is je cake klaar. Is hij nog erg vochtig, laat hem dan nog vijf minuten langer in de oven staan. Je ziet het oppervlakte van de cake veranderen. Na ongeveer een half uur begint hij al lekker te ruiken.
- Laat rustig wat afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Zet vervolgens afgedekt weg, indien gewenst in de koelkast (wij vinden hem koud het lekkerst). Snijd in het gewenste aantal stukjes. Garneer/decoreer de fel oranje tarte voor het serveren eventueel met wat (poeder)suiker.
- Bom apetite!
Aanvullende Info & Tips
- Voeg ook eens een theelepel gemberpoeder toe aan het mengsel samen met de bloem en maïzena.
- Voor een licht bittertje: strooi wat rietsuiker over de bovenkant en karamelliseer de bovenkant met een crème brûlée-brander.
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)