Zoete aardappel (batata doce) leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. En in Portugal zul je hem regelmatig op de kaart tegenkomen, met name in de Algarve. Zo gaat het bijvoorbeeld heel goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. En dat is precies wat we er vandaag mee gaan maken, een zoet gerecht: Torta de Batata Doce.
Torta de Batata Doce
Recept door Saudades de PortugalEen lekker nagerecht op basis van zoete aardappel. Al smaakt een stuk ervan bij de koffie ook niet verkeerd! Beide opties kom je in Portugal tegen. Goed voor één rol, het exacte aantal porties is afhankelijk van hoe dik je er plakken van snijdt.
8
porties30
minuten20
minuten1
uurHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
500 gram zoete aardappel
400 gram suiker
3 eetlepels bloem
6 eieren
1 theelepel droge gist
1 sinaasappel
boter
kaneel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C graden.
- Schil de zoete aardappels en kook ze in een pan met ruim water gaar. Laat ze vervolgens iets afkoelen en weeg 500 gram af. Pureer ze in de keukenmachine of blender.
- Pak een ruime beslagkom en doe hier de eieren en de suiker in. Klop of mix dit nu samen tot een romige substantie. Voeg dan de zoete aardappelpuree, de rasp van één sinaasappel, de gist, de eetlepels bloem en een flinke snuf kaneel toe. Meng alles goed door elkaar tot een egale massa.
- Zet een laag rechthoekig bakblik (of kleine bakplaat) klaar en bedek deze met bakpapier. Vet het bakpapier in met wat boter en bestuif lichtjes met wat bloem. Schep hier vervolgens het zoete aardappelmengsel op en spreid het voorzichtig uit tot een dikke centimeter dik (ongeveer).
- Bak de torta de batata doce in ongeveer 15 à 20 minuten gaar op 180°C graden. De exacte tijd is afhankelijk van je oven, dus houd hem vanaf 15 minuten in de gaten. Je kunt checken of hij gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er redelijk schoon uit? Dan is hij klaar. Dit is overigens een vrij vochtige torta en geen droge cake.
- Leg een schone theedoek klaar op het aanrecht en bestrooi deze lichtjes met wat kristalsuiker. Haal de ‘cake’ zodra hij klaar is uit de oven en laat een minuut of vijf afkoelen. Vervolgens keer je hem voorzichtig om op de met suiker bedekte theedoek. Voorzichtig om twee redenen: hij is heet en het is de bedoeling dat hij heel blijft. Haal het bakpapier eraf en rol je torta met behulp van de theedoek (wederom voorzichtig) op.
- Laat de torta de batata doce in de theedoek gerold afkoelen. Zodra hij voldoende is afgekoeld leg je hem (met theedoek en al) een uur of vijf in de koelkast om goed vorm te krijgen. Haal hem voor je hem gaat serveren uit de koelkast en verwijder voorzichtig de theedoek. Bestrooi voor het serveren met wat kaneel en snijd in plakken. Zowel lekker als nagerecht als bij een kopje koffie.
- Bom apetite!
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print












