Ondernemen in Portugal: Uhmm!

De maanden vliegen voorbij, sneller dan je “uhmmm” kunt zeggen! Het lijkt alsof ik gisteren nog in Nederland was en nu bevind ik me weer in het prachtige Ferragudo. Een paar dagen van acclimatiseren en voordat je het weet, lijkt het alsof er niets is gebeurd. Maar laten we eerlijk zijn, er is absoluut veel gebeurd.

Laten we beginnen met het goede nieuws van mijn recente ziekenhuisbezoekjes: geen serieuze problemen, behalve wat artrose achter mijn knieschijf. Niets om me zorgen over te maken, toch? In november zal ik nog een keer heen en weer gaan naar Nederland voor wat aanvullende onderzoeken, en dan ben ik er wel klaar mee. Mijn innerlijke gezondheid is in topconditie, maar die lastige hormonen… Dames, jullie weten waar ik het over heb, toch?

En dan is er ander goed nieuws, dat eigenlijk ook een beetje stress met zich meebrengt. Het lijkt erop dat we ons huis in Nederland hebben verkocht, zonder het officieel op de markt te zetten. Nu wachten we op de kopers om hun financiering rond te krijgen. Het was behoorlijk schokkend, zo plotseling en onverwacht. Er kwamen ineens van de bergjes op de weg. Gelukkig hebben we een geweldige makelaar die ons door dit proces heen helpt. Snap je dat gevoel? Plotseling is je droom geen droom meer, maar wordt het echt, heel erg echt.

Ondernemen in Portugal: Uhmm!

Dit betekende ook dat we onze projectontwikkelaar in Portugal op de hoogte konden stellen, en natuurlijk ook onze financiële adviseur. In de tussentijd stuitten we op een ander, nieuw huis dat ook erg aantrekkelijk is. Maar dan horen we dat stemmetje in ons achterhoofd fluisteren: “willen jullie niet gewoon in Ferragudo wonen, in plaats van een paar kilometer verderop?” En dat is helemaal waar. Hoewel dat nieuwe appartement verleidelijk is, en groter en nog mooier dan onze eerste optie, blijft ons hart hier in dit charmante dorpje kloppen. Het geeft me letterlijk kippenvel.

Begin oktober zijn we dus naar Ferragudo gereden, een avontuurlijke reis (met twee snelheidsboetes als onverwachte souvenirs) en onderweg wederom geen Tiny en Lau-achtige capriolen (wij kunnen heel goed kibbelen). Alles verliep vlot en soepel, met een overnachting in Bayonne. We bereikten Portugal op een zonnige zondagmiddag rond 15.00 uur. We laadden de hele auto uit, waarvan je je afvraagt waarom we zoveel spullen hadden meegenomen. Daarna snel douchen, omkleden en even ontspannen op het terras. Vroeg naar bed, want we waren doodop. Mijn partner keerde na een week terug vanwege zijn werkverplichtingen, terwijl ik nu lekker aan het werk ben op mijn plekje in Ferragudo (totdat mijn man belde en die twee boetes liet zien…). En ja, er staat ons waarschijnlijk nog een derde boete te wachten, omdat we per ongeluk door het verkeerde tolpoortje reden. Oeps, we hadden weliswaar een tolbadge in de auto, maar we hadden even niet goed opgelet.

Ondernemen in Portugal: Uhmm!

De komende tijd heb ik een paar workations op de planning staan, altijd een genot, en ik blijf ze absoluut aanbevelen. Ik heb al wat spannende ideeën in gedachten. Voor de workation in November met de 11 zakenvrouwen heb ik deze week nog een afspraak met een yogadocente en een wijnproeverij, gegeven door niemand minder dan de burgemeester zelf. Daarnaast blijf ik mijn werk voor de Zweedse makelaar voortzetten, neem ik de social media van een Amerikaanse schrijfster en retraiteleider onder mijn hoede, en begin ik eind oktober aan de laatste drie maanden van mijn studie Social Media Management. Denk je dat ik tijd tekort kom? Absoluut!

Voor mij is ondernemen het zien van kansen en deze met beide handen grijpen, en af en toe uit je comfortzone stappen. Dit leidt meestal tot het doen van de dingen waar je echt van houdt.

En nu ga ik weer genieten van de laatste zonnestralen van deze lange dag. Misschien schenk ik mezelf wel een glas heerlijke vinho in. Oh, en heet van de naald en vers van de pers: de nieuwe waterflessen van Ferragudo Dreams zijn net binnengekomen! Workationers krijgen deze fles als een cadeautje van mij, altijd handig om te hebben.

Tchau! Ate a proxima.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar Ferragudo Dreams vanuit deze prachtige plek in de Algarve.