Adega Mãe

Een van de (vele) genoegens tijdens een tripje naar Portugal vind ik toch wel het bezoeken van een wijngaard. Vaak probeer ik er dan ook één (of twee) in te plannen. Helaas lukt dit niet altijd, maar als het lukt dan natuurlijk wel een bezoek inclusief wijnproeverij! Zo ook tijdens mijn recente reisje naar Centro de Portugal.

Misschien denk je bij wijngaarden in Portugal allereerst aan de Alentejo en het noorden. Daar vind je inderdaad veel gaarden. Maar ook in andere delen van het land kun je prima terecht voor een bezoek/proeverij! Soms zijn ze al vele jaren in handen van dezelfde familie en soms besluiten nieuwe families zich toe te leggen op het maken van wijn. Zo ook de Adega van vandaag; “a new kid on the block” zogezegd, geopend in 2011.

Als je veel in Portugal komt komt de naam Riberalves je waarschijnlijk bekend voor, en wel van de bacalhau. Net als die vele wijngaarden die jaren in dezelfde familie blijven ook een echt familiebedrijf en 100% Portugees. De huidige generatie, de zonen Ricardo en Bernardo Alves, vormden de inspiratie voor de naam van het bedrijf. Adega Mãe is uit deze generatie geboren en wel uit een passie die altijd heeft bestaan binnen de Riberalves Group: wijn!

De naam is een hommage aan hun moeder (mãe) en alles wat ze hun geleerd heeft.  Een soort dankjewel, getuige ook dit kunstwerk aan de muur binnen in het moderne gebouw. Strak, modern, functioneel, met grote raampartijen die uitkijken over de wijngaarden, die zich uitstrekken over het glooiende heuvellandschap. Of we nou genieten van een proeverij of heerlijk uitgebreid lunchen, dat uitzicht maakt het plaatje helemaal af.

Adega Mãe

Hun stokpaardje onder de wijnen draagt de naam Dory. Dit klinkt wellicht niet direct heel Portugees, maar verwijst toch direct naar het bacalhau verleden van de familie. Op het label van deze wijnen (rood & wit) staat een afbeelding van de dory vissersboten die vroeger gebruikt werden voor/tijdens het vissen op kabeljauw in de wateren van Canada en Groenland. Dit hebben ze terug laten komen in dit nieuwe familieproject.

Adega Mãe

De nabijheid van de Atlantische Oceaan en de aard van de bodem zelf zorgen voor originele wijnen met een verfrissende natuurlijke zuurgraad en een mineraal karakter. Het maakt het verbouwen van de druiven er niet makkelijker op. En ze hebben door middel van ’trial and error’ moeten ondervinden welke druiven het waar het beste doen. Met als gevolg dat er af en toe een druivensoort verplaatst moest worden naar een andere plek binnen hun gaard.

Adega Mãe

Zoals je aan de foto’s kunt zien hadden wij het weer niet echt meezitten tijdens ons bezoek. Des te aangenamer was het binnen toeven met een fijn glas wijn. Na de proeverij schoven we aan voor de lunch. Natuurlijk was de ster van de middag de bacalhau. Zowel tijdens het voor- als hoofdgerecht werd deze Portugese favoriet geserveerd. Met bijpassende wijnen om de gehele ervaring af te maken. Het nagerecht was een lekkere specialiteit uit de regio: Pastéis de Feijão. Mijn favoriete wijn was een rode die we bij de lunch als laatste ingeschonken kregen.

Meer informatie over de wijngaard, achtergrond informatie en proeverijen vind je (als het goed is) op hun website. Ik krijg geen toegang, dus ga ik er maar vanuit dat het aan mij en/of mijn laptop ligt. 😉

* Estrada Municipal 554, 2565-841, Portugal

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.