Adega Mayor

Het is ergens aan het einde van de middag als we aankomen in het dorp Campo Maior. Ik ben nog altijd op mijn ontdekkingstocht naar de wijnen van de Alentejo en dit is mijn volgende halte. Ik verwacht ieder moment een romantische en elegante wijnboerderij tussen de velden op te zien doemen, maar in plaats daarvan rijden we eerst langs een fabriek – koffiefabriek, zo ontdekken we later – en staat daarna opeens, op een heuvel, een vreemd modern aandoend gebouw. De Adega Mayor. Onze nieuwsgierigheid is geprikkeld…

De Adega Mayor komt voort uit de droom van Rui Nabeiro. Deze succesvolle zakenman, oprichter van de bekende koffie Delta Cafés, heeft drie grote passies: koffie, wijn en Campo Maior. Uit deze passies ontstond de droom om een adega te laten bouwen, binnen zijn Delta Complex in Campo Maior. Het moest niet zomaar een adega worden, maar een uniek bouwwerk dat recht zou doen aan de schoonheid van de omgeving. En wie kan je daar beter voor inschakelen dan de belangrijkste architect van Portugal, Álvaro Siza Vieira. Het resultaat is een eigentijds en modern gebouw, waar de passie van één man voor zijn geboortestad en -streek van afspat.

Adega Mayor

We beginnen met een rondleiding plus proeverij in de strakke wijnkelder  Het is er heerlijk koel, maar wacht: is het eigenlijk wel een kelder? Nee, het is niet onder de grond. Hoe kan het dan toch zo koel zijn, er hangt ook geen airconditioning… Hhhmmm, wat is hier het geheim? Door het ingenieuze ontwerp van de architect zorgt het dakterras boven voor de verkoeling in de ‘wijnkelder’ eronder. Het dakterras lijkt een fraai grasveld met een strak waterbassin, maar het heeft dus meer betekenis dan alleen een mooi plekje.

Als het hoogzomer en ruim 30 graden is buiten kan het zijn dat ze gebruik moeten maken van klimaatbeheersing, maar de rest van het jaar zorgt het terras voor de gewenste temperaturen. Op dat genoemde dakterras heb je een schitterend weids uitzicht over de wijn- en olijfgaarden en omgeving, tot over de grens met buurland Spanje. Het enige dat je hoort is het tjilpen van de vogels. Een avontuur voor alle zintuigen. Zeker met een lekker wijntje erbij.

Adega Mayor

Adega Mayor verkoop zo’n 80% van zijn wijnen via de horeca, denk hierbij aan restaurants, hotels en cafés. Ze produceren verschillende wijnen: Caiado (wit, rosé en rood), Monte Mayor (wit, rood, sparkling), Solista (verdelho, touriga nacional, pinot noir), Reserva do Comendador (wit, rood) en de Pai Chão (rood). Daarnaast zijn er de special editions. Weet je het één en ander van wijn, dan is het je misschien opgevallen dat ze naast de Portugese druivensoorten ook een aantal buitenlandse soorten gebruiken. Vind je het leuk om te lezen, dan hier meer informatie over de druivensoorten die ze gebruiken. Naast heerlijke wijnen maken ze ook een eigen olijfolie.

Adega Mayor

De Adega Mayor is echter meer dan alleen maar wijn en olijfolie maken. Toerisme is een ander belangrijk onderdeel van deze locatie. Zo won de Adega Mayor de “best national wine tourism prize 2015″, van het prestigieuze Wine Magazine. Volgens de jury is het wijntoerisme hier “de perfecte balans tussen een goed geoliede machine voor de massa en wijntoerisme met een intieme sfeer die maakt dat elk van ons zich thuis voelt.” Er worden verschillende mogelijkheden en activiteiten geboden om de adega te ontdekken. Geïnteresseerd? Houd dan de website in de gaten voor geplande activiteiten of neem rechtstreeks contact met ze op! Denk hierbij aan familiedagen, wandel- en fietstochten, teambuilding of een picknick.

Adega Mayor

* Herdade da Argamassas, 7370-171 Campo Maior – Alentejo

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.