Portugese bonentaartjes, dat klinkt nou niet bepaald appetijtelijk, wel?! En toch zullen ze je verbazen. Het feit dat ze overal, in elke pastelaria en supermarkt, verkocht worden bewijst wel dat ze supergoed moeten smaken. Jup, vandaag zitten er bonen in je taartje! Maar wees gerust, je proeft er niks van. Nou ja, niet dat het bonen zijn dan, je proeft natuurlijk van alles lekkers. Goed excuus om deze te kiezen bij de pastelaria, er zit groente in! Misschien heb je er zelfs al wel eens eentje gegeten in Portugal, maar nooit geweten dat er bonen in zaten?!
Doe eens gek en probeer er één of maak ze zelf met dit recept!
Ingrediënten
voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram boter
water
snufje zout
voor de vulling:
50 gram gekookte witte bonen
250 gram suiker
60 gram geraspte amandelen
6 eidooiers
water
Bereiding
Smelt om te beginnen eerst je boter. Pak een grote kom en doe hier je bloem, gesmolten boter, een snufje zout en wat water in. Is je deeg te droog, voeg dan steeds iets meer water toe, totdat je een stevig deeg hebt waar je een bal van kan rollen. Dek af met een schone theedoek.
Qua bonen kun je het beste de gedroogde variant gebruiken. Week deze dan wel ruim van te voren… anders heb je niks als je deze taartjes gaat maken. Geloof me, het smaakt stukken beter dan met bonen uit blik! Pureer je gekookte bonen. Dit kan met de hand (prakken), met een staafmixer of in een keukenmachine, wat jij wilt. Een keukenmachine is natuurlijk het makkelijkst. Meng dan in een pannetje je suiker met 1dl water en breng dit langzaam aan de kook. Laat ongeveer 3 minuten doorkoken. Haal je pannetje van het vuur en voeg voorzichtig de bonenpuree en je geraspte amandelen toe. Roer dit alles goed door en zet het nog even terug op het vuur. Dan mag het vuur uit en laat je de vulling rustig wat afkoelen. Klop ondertussen de eidooiers luchtig en meng ze dan met de rest van je vulling.
Rol nu je deeg uit en steek hier rondjes uit. Ze moeten qua grootte ongeveer in een muffin bakblik passen. Vet je bakblik in en druk de rondjes deeg erin. Deze vul je dan met een flinke lepel van de vulling. Zorg dat ze net niet helemaal vol zitten, maar dat er nog een klein randje over is.
Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 180 graden tot ze gaar zijn. Dit zal per oven verschillen, dus hou ze in de gaten. Zodra ze klaar zijn haal je ze uit de oven (vrij logisch) en laat je ze afkoelen. Haal ze dan pas uit de vorm. Bestrooi ze, voor je ze serveert, met poedersuiker en een beetje kaneel.
Last but not least: Is het je teveel gedoe om zelf deeg te maken? Geen probleem, gebruik kant en klaar bladerdeeg en ze zijn zeker net zo lekker! Alles waar bladerdeeg aan te pas komt is sowieso niet te versmaden 😉
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
ik heb het recept geprobeerd. Enkele ervaringen die ik met jullie wil delen:
1. ik heb de pel van de bonen gehaald na het koken. en dan pas gemixed.Hoe warmer ze nog zijn, hoe gemakkelijker dat gaat.
2. “50 gr” witte bonen is een heel kleine hoeveelheid. Daarom lijkt het een gebruik van de bonen een om hetvolume van de duurdere amandelen te kunnen verminderen. Ik heb een grotere portie bonen gekookt, die maak ik dan op zijn Spaans met tomatensaus als tapas klaar.
3. ik weet niet voor hoeveel taartjes deze verhoudingen zijn, ik had veel te veel vulling. die heb ik dan ook gebakken als caramelhapje.
4. om de suikerbom wat te verzachten, zouden een paar druppels citroen kunnen helpen ?
5. mijn gebakjes bleven 30 min in 175 graden warme lucht oven.
6. de deeg ga ik volgende keer vervangen door bladerdeeg kant en klaar en zien of ze dan iets luchtiger zijn. Deze deeg lijkt op zanddeeg.
Veel succes aan de andere keukenprinsessen /prinsen.
Marieleen