Agro-Toerisme: Honden

We wonen nu een dikke twaalf jaar in het midden van Portugal, in onze eigen paradijselijke vallei te midden van natuur en rust en het bevalt ons opperbest. We genieten van het land, de mensen, de natuur, het weer… hoewel… op dit moment is het al weken aan het regenen en dat begint nu toch aardig te vervelen, gelukkig zijn de voorspellingen voor komende week eindelijk goed! Er is een ding dat niet wil wennen en dat is het beleid in dit prachtige land ten opzichte van straathonden…

We hebben jarenlang als vrijwilliger gewerkt in een asiel hier dichtbij, Pegadas e Bigodes, waar talloze meest buitenlandse vrijwilligers zorgen voor een ongelooflijk aantal straathonden. In de loop der jaren is het asiel veranderd van een huis met een Portugese dame die zorgde voor tientallen verlaten honden in een goed lopend bedrijf waar jaarlijks tientallen honden ter adoptie vertrekken naar een fijn warm huis. Zelf hebben we inmiddels 4 straathonden geadopteerd en daarmee is ons piepkleine huisje vol. We genieten dagelijks van onze viervoeters en kunnen ons een leven zonder niet meer voorstellen. Van ouderdom zijn er afgelopen zomer kort na elkaar twee overleden wat vanzelfsprekend een zeer verdrietige tijd is geweest en nog missen we die twee dagelijks.

Agro-Toerisme: Honden

Ondanks al het harde werk in het asiel en de vele adopties, zijn er om ons heen nog overal heel veel straathonden en met enige regelmaat komt er bij iemand die we kennen een hond aanlopen. Het asiel hier dichtbij zit vol, er kunnen geen honden meer worden aangenomen en de gemeente is verantwoordelijk voor het opvangen van straathonden. Er is zelfs sprake van dat er een budget is voor gemeentes om opvang te regelen voor honden zonder eigenaar. Helaas gebeurt er niets. Sinds enige tijd is er kennelijk een wet in werking getreden waarbij honden niet meer mogen worden afgemaakt en dientengevolge komen er alsmaar meer straathonden waar geen opvang voor is!

Agro-Toerisme: Honden

Dit jaar is er voor het eerst in onze gemeente een sterilisatie project opgezet, waarvoor Europese subsidie is verstrekt, een geweldige actie die hopelijk ieder jaar herhaalt zal worden! Maar tegelijkertijd zou het zo hard nodig zijn om ook opvang en beleid te regelen voor de honden die nu op hulp wachten. Waar moet iemand heen met een straathond die aan komt lopen? Hoe moet het probleem worden opgelost? Onze vier harige vrienden hebben geluk dat ze bij ons zijn en een fijn en warm plekje hebben gevonden … maar al die andere honden zouden ook geholpen moeten worden! En de asiels die volledig draaien op vrijwilligers en zonder inbreng van financiële hulp van de gemeenten zouden ook veel meer ondersteuning moeten krijgen voor hun goede werk!

Ik blijf hopen dat er beleid gemaakt zal worden om ook in Portugal beter te zorgen voor straathonden… en ik blijf hopen dat mensen honden zullen adopteren in plaats van honden te kopen want de straathondjes die hier in het asiel zitten, zijn schatten die het leven zoveel mooier maken!!!

Meer informatie vind je op onze website.