Bottenkapel: Igreja Paroquial de Nossa Senhora da Conceição

Ik heb het al eens eerder gehad over de speciale kerkjes in de Algarve. Klein en kneuterig misschien, maar dat maakt ze juist zo bijzonder. En dus ook zeker een bezoekje waard! Ook las je niet al te lang geleden over de bottenkapellen in Portugal. Van boven tot onder behangen met botten. Lang niet zo eng als je zou denken. Vandaag iets meer informatie over deze kleine kapel in de Algarve.

De meeste mensen trekken een vies gezicht bij het horen over de zogenaamde bottenkapellen. Er zijn dus verschillende te vinden in Portugal. Monniken maakten deze kapellen van de skeletten in het dorp, om de bezoekers te herinneren aan de vergankelijkheid. De kapel in Évora is de bekendste, maar naar mijn mening lang niet de mooiste. De kapel van Évora is groot en wekt een bijna moderne indruk, ondanks haar eeuwenoude bestaan. De botten zijn afgeschermd door glazen afzettingen en bordjes die uitleg geven in allerlei talen leiden de aandacht af van de oorspronkelijke sfeer.

Je krijgt veel meer kippenvel in de kapel van Alcantarilha. Dit kleine, gemoedelijke dorpje ligt in het midden van de Algarve. Het plaatsje heeft een Moorse oorsprong, vroeger heette het “Al-Qantara”, wat “brug” betekent. Dit werd later veranderd in Alcantarilha, een afkorting voor ‘Little Bridge’.

Capela dos Ossos Alcantarilha | Saudades de Portugal

De bottenkapel maakt deel uit van de Igreja Nossa Senhora da Conçeição. De kapel stamt uit de 16e eeuw en is gemaakt van ongeveer 1500 schedels en dijbenen, gerangschikt in banen met in het midden een gekruisigde Christus daterend uit de 16e eeuw, bekroond door een Romaanse boog. Ben je claustrofobisch, dan is het misschien niet zo’n goed idee om hier naar toe te gaan. Want het is zo klein dat je bijna de botten moet aanraken om binnen te kunnen staan. Het gebrek aan kunstlicht geeft het een extra onheilspellende sfeer. Om de kapel te vinden kun je bordjes Capela dos Ossos volgen in het dorp. Of je volgt je gevoel en rijdt richting de enige kerktoren. Alcantarilha is een klein dorpje met ruim 2300 inwoners, dus verdwalen zul je niet. Wie weet wat je nog meer tegenkomt…!