Agro-Toerisme: Olijven

Het is weer olijven tijd! Ons jaar is verdeeld naar de seizoenen en we komen elk jaar weer dezelfde dingen tegen! Het scheelt het ene jaar of het andere wanneer precies het oogsten van het een of ander plaats vindt, afhankelijk van het weer in voorjaar en zomer. Dit jaar lijkt het ons vroeg in het jaar voor het oogsten van de olijven. We hebben ongeveer 30 bomen, over het algemeen kleine bomen, doordat er kort voordat wij hierheen verhuisden een grote bosbrand over het terrein is gegaan, die veel grotere bomen heeft verwoest en twee jaar geleden weer een bosbrand die nog wat schade heeft aangericht.

Vorig jaar hadden we daardoor maar heel weinig olijven. Dit jaar is het echter prima! We leggen een soort zeildoek onder de boom, Jo klimt erin met een handzaag, kniptang en grote tang en knipt en zaagt takken uit de boom. Net zoals alle Portugezen om ons heen, snoeien we de bomen tegelijk met het plukken van de olijven zodat we er later geen omkijken meer naar hebben. Bovendien is het veel handiger de olijven met een speciaal soort plastic harkje van de takken te rissen die al op het zeil liggen in plaats van takken die nog hoog in de boom zitten. Ik sta op het zeil met mijn harkje en meestal met een tot vier honden die als eerste op het zeil liggen, nog voordat de eerste olijf erop is gevallen. Dan halen we zoveel mogelijk takjes uit de berg olijven en gaan ze door de ‘ontblader machine’…

Wat een rijkdom, deze machine. Tot vorig jaar deden we het ontbladeren met de hand en moesten we gehurkt op het zeil alle blaadjes een voor een uit de olijvenberg verwijderen. Vorig jaar kregen we van mijn ouders een machine kado voor mijn verjaardag die dat voor ons doet. De olijven gaan er met blaadjes en al doorheen, de machine draait rond en er blaast een wind door de olijven die de bladeren er aan de achterkant uit blaast terwijl de olijven er aan de voorkant uit vallen. Natuurlijk blijft er nog weleens een blad aan een olijf zitten, dus dat doen we dan nog met de hand. Dan gaan ze in grote zakken waar we ze verzamelen totdat we naar de ‘lagar’ ofwel olijvenperserij gaan waar er olijfolie van wordt gemaakt.

Agro-Toerisme: Olijven

Het hele pluk proces neemt hier meestal een week of twee in beslag, we doen het rustig aan en plukken alleen als het droog is… Het is een leuk werkje, maar ook vermoeiend, omdat je alsmaar moet bukken om takken en bladeren op te rapen, sjouwen met een enorme emmer vol olijven en daarna weer sjouwen met de zware zakken vol olijven. Maar het is het werk meer dan waard, want daarna hebben we onze heerlijke eerlijke biologische olijfolie van eigen bomen!

Dinsdag is het weer zover en gaan we naar de lagar, waar we de eerste tien zakken in gaan leveren. Daarna een korte olijven break om er even met de ouders op uit te gaan en daarna gaan we weer verder met de olijven van vrienden die we mogen plukken voor olie. Deze tijd staat dus in het vaandel van olijven! Kom eens wat olie proeven op ons mooie plekje!

Meer informatie vind je op onze website.