Agro-Toerisme: Proef & Beleef

Jarenlang werkten wij samen met diverse touroperators in verschillende landen. Op de een of andere manier voerden we heel vaak reizen voor alleengaanden uit, in het begin van onze ‘carrière’ als vrijwilligers en later werden we gevraagd een hotel in Oostenrijk te runnen, waar groepen alleenstaande ouders en singles kwamen. Hier in Portugal aanbeland, wilden we graag zoveel mogelijk mensen de schoonheid van dit mooie deel van het land laten zien en via onze contacten uit eerdere jaren begonnen we weer met het organiseren van alleengaanden reizen.

De eerste jaren deden we een wandel-cultuur reis waarbij we wandelingen rondom ons paradijsje combineerden met een picknick aan het stuwmeer, een bezoek aan een van de prachtige rivierzwembaden in de omgeving, een bezoek aan de studentenstad Coimbra, het bekijken van het geweldige Convento do Cristo in Tomar en een tweedaags verblijf in Lissabon met natuurlijk een fado-avond als afsluiter van de week.

Omdat ik het altijd leuk vindt om weer eens wat nieuws te proberen, bedacht ik een nieuwe reis: Proef en Beleef Midden Portugal. Inmiddels is mijn nieuwe, ruime, professionele keuken in vol bedrijf, dus dat biedt ook weer ruimte voor het organiseren van nieuwe dingen, zoals kookworkshops. Het leek mij heel leuk om met een groepje mensen op ons terrein lekkere dingen te gaan maken en dan later samen dineren en genieten van de zelfgemaakte gerechten. Hieromheen bedacht ik dus een alleengaanden reis! Mijn uitgangspunt bij het bedenken van een programma is eigenlijk altijd mijn eigen wensen en interesses… wat zou ík leuk vinden als ik een reisje ging maken?!

Het programma dat uiteindelijk werd vastgesteld bestond achtereenvolgens uit het bezoeken van een plaatselijke artisanale kaasmakerij met een kaasproeverij, een dagje cultuur in studentenstad Coimbra, een kookworkshop met aansluitend diner op ons mooie plekje, olijven plukken en daarna een bezoek aan een olijfperserij met uitleg over het proces van olijfolie maken, een vrije dag waarbij de gasten konden kiezen uit het brengen van een bezoek aan Tomar met het Convento do Cristo of een massage in een SPA hotel of gewoon lekker luieren, een wijnproeverij met rondleiding en uitleg over het maken van wijn, nogmaals een kookworkshop en tenslotte een bezoek aan Porto met een bezoek aan een van de porthuizen en een port proeverij. Besloten werd de reis begin november aan te bieden, het moet natuurlijk wél olijventijd zijn als in het programma olijven plukken een onderdeel is….

Vanzelfsprekend is begin november niet bepaald hoogseizoen, maar toch boekten 5 dames deze gevarieerde reis! Eropuit dus! Het weer zat bepaald niet mee, veel regen en wind en koud voor de tijd van het jaar. De kaasmakerij en het bezoek aan de geitjes met een rondleiding over het terrein en door de kaasmakerij viel ook in goede smaak. We proefden kaas van 2 dagen oud, van een week, drie weken, een maand, drie maanden, 6 maanden en een kaas die met olijfolie en paprikapoeder een rode korst had gekregen. De eigenaren leven op een vrijwel geheel zelfvoorzienend terrein met zwarte varkens, kippen, honden, katten, moestuinen, fruitbomen, olijfbomen en honderd geiten. Iedereen kocht na afloop de kaas van haar voorkeur en ikzelf kocht de aangesneden kazen, zodat we iedere dag bij de borrel nog lekker kaas konden eten. Het weer hielp ook een beetje mee, net op het moment dat we bij de geiten in de stal gingen kijken was er een wolkbreuk en bij het rondlopen over het terrein scheen de zon!

Agro-toerisme: Proef & Beleef

De eerste kookworkshop in mijn nieuwe keuken was een avontuur… Natuurlijk was ik enigszins nerveus, heb ik overal aan gedacht, is alles aanwezig, staat alles klaar?? De ruimte is prima, de recepten waren uitgedacht, uitgeprobeerd en uitgeprint, de materialen stonden klaar. We maakten quiche van kwarkdeeg met spinazie en courgette als voorgerecht. Daarna gnocchi uit de oven met paddenstoelen, zongedroogde tomaat en waterkers en een salade en als dessert pasteis de natas én veganistische chocolade mousse van kokosmelk en chocolade. Iedereen was enthousiast en het diner was geslaagd.

Een dagje Coimbra met een bezoek aan de oude universiteit, de kapel, de beroemde bibliotheek Joaninha en natuurlijk ergens een lekkere Portugese lunch met gegrilde sardines in een piepklein eethuisje en ’s avonds een diner in het dorp waar we logeren met weer andere Portugese hapjes. We zagen de schade van de storm Leslie die onlangs over het land is getrokken in de botanische tuin, waar grote bomen plat gingen!

De olijven waren bijna nergens al rijp genoeg om te plukken, geitjes geven geen melk in november, dus kaas maken is lastig… een paar hobbels te nemen! Een bevriend echtpaar bleek naast het huis toch een paar olijfbomen te hebben die we alvast konden plukken, dus dat onderdeel van het programma kon gewoon uitgevoerd worden, gelukkig. De hele dag bleef het zelfs droog, een wonder omdat een week eerder de olijfdag de dag met het slechtste weer beloofde te zijn… Een bezoek aan de adega van de oude buren met proeven van de huisgemaakte wijn gaf nóg meer inzicht in het leven hier op het platteland. De oogsttijd van olijven is dit jaar later dan andere jaren, dus de lagars (olijfolie perserij) zijn ook nog niet geopend, maar geen nood, een kennis met een traditionele lagar opende de poorten en gaf ons uitleg over het hele proces van olijfolie maken en liet ons alles zien. Zeer interessant, zelfs voor onszelf, omdat we nog nooit een traditionele lagar hadden gezien. Later in de maand zullen we er zeker een bezoek aan brengen als de lagar volop in bedrijf is! Hoogtepunt van deze dag was het eten van garnalen in een piepklein café in het dorp waar we garnalen aten tot we ontploften.

Omdat het weer voor de donderdag echt hopeloos zou zijn, koos de hele groep ervoor om met de bus een dag naar Tomar te gaan en het Convento do Cristo en de oude stad te gaan bekijken. Gewapend met een kaart van de stad en mijn advies vooral het lucifer museum te gaan bekijken trokken ze erop uit… Die avond kookte ik voor ze in ons huis en aten we gezellig samen in de bar.

Een bezoek aan een wijnhuis kon niet ontbreken, dus gingen we met zijn allen met een taxibus naar een biologische wijnboerderij om het bedrijf te bezoeken en een rondleiding te krijgen met uitleg over het maken van wijn. Daarna proeven met een klein hapje om het verschil van wijn met en zonder spijs te kunnen beoordelen. De dag werd compleet met een tweede kookworkshop, waar we gestoofde varkenswang maakten met port, twee soorten pesto (walnoot peterselie pesto en waterkers pompoenpit pesto), mini pasta met gedroogde tomaat, een ovenschotel met gegrilde aubergine, tomaat en geraspte kaas, als voorgerecht frittata en als toetje pannacotta van amandelmelk met verse frambozen.

Tenslotte een bezoek aan Porto! Wat een heerlijke stad. Niet te groot, makkelijk om alles te vinden. We logeerden net aan de overkant van de beroemde brug tegenover de porthuizen, dus liepen zo de hoge brug over. Lekker slenteren en rondkijken. De gehele reis naar Porto toe regende het pijpenstelen, tot het moment dat we in Porto aankwamen en de regen stopte. We lunchten zelfs op een terrasje buiten! Niet dat het nu echt warm was, maar in ieder geval droog en niet koud! Een cocktail van witte port met tonic mocht niet ontbreken en een lekkere Portugese maaltijd in een tl verlicht etablissement maakte de dag compleet.

Een boeiende week, een gevarieerd programma, naar weer en een enthousiaste groep. Ik kijk erop terug met veel plezier en hoop dat we komend jaar met het nieuwe programma weer diverse mensen mogen laten kennismaken met het midden van Portugal! Komend voor- en najaar organiseren we weer alleengaanden reizen, deze keer met een bezoek aan Lissabon in plaats van Porto.

Meer informatie vind je op onze website.