Pego do Inferno

Oké, het is niet de meest gezellige naam voor een verfrissend vakantie uitje, maar aan deze “Poort van de Hel”, op ongeveer tien minuten rijden van Tavira in de Algarve, wil je echt wel een bezoekje brengen. Je vindt er (buiten het hoogseizoen) geen hordes toeristen en waant je echt in de ongerepte natuur. Je moet hem ook eerst ‘even’ vinden, want hij staat niet met borden aangegeven.

Dit is een van die plekjes in de Algarve die er bij ons maar nooit van leek te komen. Natuurlijk wisten we van het bestaan ervan, en elke keer zeiden we weer “dit keer rijden we er echt even langs”. En toch kwam het er maar steeds niet van… Het schoot er gewoon bij in, er waren bosbranden geweest, etc. Tot dit jaar! We moesten ergens in de buurt zijn, dus plande ik onze eerste stop van de dag hier in. Want als je er dan toch in de buurt bent…

Deze waterval in de gemeente Santo Estêvão werd vroeger de “geheime waterval” genoemd, omdat het een goed bewaard geheim was. Nu staat de waterval bekend als Pego do Inferno (Poort van de Hel), hoewel voor veel toeristen het plekje nog altijd onbekend is. De drie meter hoge waterval veranderde van naam als gevolg van een lokale legende over een rijtuig dat in het meertje viel en nooit meer werd terug gevonden. Het verhaal gaat dat iedereen die erin viel rechtstreeks naar de hel ging. De lichamen van de inzittenden van de wagen en dieren die erin vielen zouden nooit meer zijn gevonden en duikers zouden niet in staat zijn geweest om de bodem van het meertje te vinden.

Je zult de waterval al horen voordat je hem ziet, volg het watertje (naar links) en baan je een weg door het struikgewas. Het water komt uit de rivier Asseca en loopt via de waterval (in het Portugees cascata) het prachtige, groen gekleurde meertje in. Het meertje is overigens niet zo diep als de legende beweert: metingen zijn niet verder gekomen dan zeven meter. Waaghalzen springen vanaf de rots rechts van de waterval het meer in, er hangt hiervoor speciaal een touw aan een boom.

Pego do Inferno | Saudades de Portugal

Bij de waterval zelf is er niet heel veel ruimte om te zonnen, maar je zult merken dat de meeste mensen hier niet komen om de hele dag door te brengen. Ze komen vaak alleen even om te genieten van het plekje en een snelle verfrissende duik. Even opdrogen en klaar! Dit lijkt een hoop moeite voor velen, maar is de normaalste zaak van de wereld in Portugal. Mocht je er een dagje met de auto op uit trekken in de oost-Algarve, dan is het zeker leuk hier ook even te stoppen! Buiten het seizoen (lees: als het geen zwemweer is) helemaal de moeite van het bezoeken waard!

Aangezien de waterval niet met borden staat aangegeven kan het wat moeite kosten om hem te vinden. De makkelijkste manier? Open Google Maps op je telefoon en zet de GPS functie aan. Voer Pego do Inferno in als bestemming en je rijdt er in één keer naar toe! Er is een kleine parkeerplaats voor je auto (tegenover een sinaasappel boomgaard) en dan is het ongeveer nog vijf minuutjes lopen. Niet over een geasfalteerd pad, maar door de natuur, onder bomen door en door het ruisende riet. Have fun!

PS: Voor de bosbranden in 2012 was het een beter begaanbare plek, met faciliteiten. Na de branden is er niets opnieuw opgebouwd en heeft de natuur zich de plek weer toegeëigend. Wat naar mijn mening alleen maar bijdraagt aan de magie van de plek!