Recept: Bacalhau Assado no Forno

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Bacalhau Assado no Forno is een makkelijk recept waarbij de oven het meeste werk doet.

Bacalhau Assado no Forno

Bacalhau Assado no Forno

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

1

uur 

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau

  • 500 gram aardappelen

  • 50 ml witte wijn

  • 75 ml olijfolie

  • 1 glas melk

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 theelepeltje paprikapoeder

  • 1 citroen

  • 1 bosje verse peterselie

  • zout en peper

Bereiding

  • Leg om te beginnen je stukken bacalhau in een kom. Pers hier de teentjes knoflook boven uit en voeg het sap van een halve citroen toe. Giet dan ook de melk erbij en hussel alles even goed door elkaar. Laat dit nu minimaal een uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • Snijd de ui doormidden en vervolgens in halve maantjes. Schil de aardappels en snijd ze over de lengte in acht parten. Kook de aardappels voor tot ze nog net niet helemaal gaar zijn.
  • Pak een ovenschaal en verdeel de ui over de bodem. Haal de bacalhau uit de marinade, laat even uitlekken, en leg de moten bovenop de ui. Verdeel/schik de aardappelpartjes rondom de bacalhau en breng de aardappels op smaak met wat zeezout. Giet vervolgens de wijn over de bacalhau en bestrooi alles lichtjes met paprikapoeder.
  • Besprenkel alles nu met de olijfolie. Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 20 minuten, afhankelijk van het formaat van je bacalhau, tot alles goudbruin en gaar is. Garneer met wat fijngesneden peterselie en serveer met de andere helft van de citroen in partjes.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!