Recept: Embrulhos de Bacalhau no Forno

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze maand stomen we embrulhos (‘en papillotte’) in de oven.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

4 moten bacalhau
2 tenen knoflook
50 gram rode paprika
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel roze peperkorrels
1 bosje verse peterselie
1 dl olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Leg elk van de stukken kabeljauw in het midden van een vel bakpapier. Snijd je teentjes knoflook in dunne plakjes en verdeel over de vier stukken vis. Snijd de paprika in dunne reepjes en leg er ongeveer twee op elk stuk vis. Bestrooi met een beetje paprika poeder. Leg er nu een paar takjes peterselie bovenop en een paar roze peperkorrels.

Besprenkel rijkelijk met olijfolie. Sluit het vel bakpapier en wikkel elk pakketje in aluminiumfolie. Zet de pakketjes ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.