Recept: Bacalhau na Manteiga de Ervas

Het klipvis recept van deze maand is er een die snel op tafel staat. In de zomermaanden heeft natuurlijk niemand zin om uren in de keuken te staan boven een heet fornuis. En daarnaast, wie houdt er nou niet van kruidenboter?! Deze Bacalhau na Manteiga de Ervas maak je met maar een paar simpele ingrediënten en er komen voor de verandering eens geen paprika’s, olijven of eieren aan te pas! 

Bacalhau na Manteiga de Ervas

Bacalhau na Manteiga de Ervas

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een nacht in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau

  • 30 á 40 gram gezouten boter

  • verse kruiden

  • 1/2 citroen (rasp en sap)

  • olijfolie

  • 1 teentje knoflook (optioneel)

Bereiding

  • We beginnen met het schoonmaken van de bacalhau (indien nodig). Verwijder de graten en het vel en dep de moten vervolgens droog met keukenpapier.
  • Bestrijk de bacalhau nu lichtjes met olijfolie en breng hem op smaak met versgemalen zout (niet teveel) en peper.
  • Je kunt ervoor kiezen de bacalhau in een pan op middelhoog vuur te grillen of in de oven te bakken.
  • Terwijl de bacalhau gaart maken we de kruidenboter. Dit geeft de kabeljauw een lekker frisse smaak en zorgt voor extra malsheid.
  • Smelt de boter enigszins op laag vuur en voeg het sap en de rasp van een halve citroen toe. Roer goed door elkaar en haal van het vuur. Qua kruiden kun je bijvoorbeeld verse peterselie, tijm en bieslook gebruiken. Voor de liefhebber: pers ook een teentje knoflook uit en roer door de boter. Snijd de kruiden fijn en roer door de boter. Breng op smaak met wat zout, peper en eventueel een snufje paprikapoeder en laat staan tot je hem nodig hebt. Of maak de kruidenboter gewoon zoals je hem zelf het lekkerst vindt!
  • De bacalhau is vrij snel gaar (10 á 12 minuten), afhankelijk van de dikte van de moten. Zodra de bacalhau gaar is, gaat de bereide kruidenboter er overheen. Serveer direct.
  • Bacalhau leent zich uitstekend voor diverse bijgerechten. Je kunt de Bacalhau na Manteiga de Ervas serveren met een verse salade, gegrilde groenten en/of gestoomde of in de oven gebakken aardappelen.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!