Recept: Bacalhau com Crosta de Amêndoa e Ervas

Zoals een aantal van jullie wellicht niet is ontgaan, zat ik afgelopen week heerlijk in Portugal! Ik heb genoten van het land, de sfeer en natuurlijk het eten. Op één van de dagen mocht ik zelf de keuken in om onder andere een bacalhau gerecht te bereiden. En ik deel dit recept graag met jullie.

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Deze bacalhau versie maakte ik in het Cooking & Nature Hotel en het is een recept van chef Nuno Barros.

Ingrediënten

voor de Bacalhau
1 bacalhau moot à 300 gram
50 gram geroosterde amandelen
4 gram verse koriander
1dl extra virgem olijfolie
zout & peper

voor de Brás de legumes

75 gram batata palha 
125 gram geraspte wortel
50 gram ui (halve maantjes)
100 gram fijngesneden prei
1 teen knoflook (geperst)
olijfolie
10 gram olijven
2 à 3 eieren
verse peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bacalhau

Snijd de moot bacalhau doormidden, zodat je twee (ongeveer) gelijke stukken krijgt. Zet een pan water op met de olijfolie, een takje tijm en twee tenen knoflook erin. Voeg de bacalhau toe en breng aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur uit. Giet een laag olijfolie in een ovenschaal en schep de stukken vis uit het water (laat goed uitlekken) en leg ze in het laagje olie.

Doe de koriander samen met de amandelen en de deciliter olijfolie in de keukenmachine en maal (niet te) fijn. Het is de bedoeling dat je nog wel stukjes amandel overhoudt. Verdeel dit mengsel over de twee stukjes bacalhau, als een soort korstje bovenop.

Bacalhau com Crosta de Amêndoa e Ervas | Saudades de Portugal

Zet dit vervolgens zo’n tien minuten in de oven op 180 graden, tot het korstje mooi goudbruin is. Op de foto boven het artikel ligt het korstje ernaast, mijn stukje bacalhau viel namelijk om bij het opscheppen…

Brás de legumes

Zet een pan op het vuur met hierin een scheut olijfolie. Voeg daar de ui (in dunne halve maantjes), de geraspte wortel, fijngesneden prei en de geperste knoflook aan toe. Fruit rustig op middelhoog vuur tot het lichtjes begint te verkleuren.

Voeg de helft van de aardappelsliertjes (batata palha) toe aan het mengsel. Giet er twee losgeklopte eieren bij en roer alles door elkaar. Dan gaan de olijven erbij. Als laatste gaan de resterende aardappelsliertjes er door. Kijk even of er eventueel nog een derde ei bij moet. Is het vrij droog, dan ja. Is het vochtig, dan nee.

Voeg wat fijngesneden peterselie naar smaak toe en draai het vuur uit.

Maak de borden op door een beetje van het Brás mengsel (gebruik evt. een bakring) op een bord te leggen met daarbovenop de bacalhau moot. Giet er wat van de olijfolie (gebruik dus goede/lekkere olijfolie) uit de ovenschaal overheen. En garneer eventueel met wat extra peterselie.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko of Surinaamse supermarkt. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ van Sodiro’s die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.