Recept: Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga is een typisch gerecht uit het Noorden van Portugal. En zoals de naam al doet vermoeden uit de stad Braga, of restaurant Narcisa om nog preciezer te zijn. Daarom wordt bacalhau à Braga ook wel bacalhau à Narcisa genoemd. Twee verschillende namen voor één en hetzelfde gerecht dus. Het gerecht wordt gekenmerkt door zijn paprika- en uienmengsel. Dit bacalhau recept is naast lekker ook nog eens snel en gemakkelijk te bereiden.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

750 gram bacalhau moten (schoongemaakt)
500 gram aardappels
3 uien
4 tenen knoflook
1/2 groene paprika
1/2 rode paprika
2 laurierblaadjes
1 eetlepel witte wijnazijn
olijfolie
bloem
zout & peper

Bereiding

Dep om te beginnen je moten bacalhau goed droog met een keukenpapiertje. Zet een diep bord klaar met hierin een laag bloem. Haal de stukken klipvis door de bloem en zorg dat er overal een dun laagje bloem rondom zit.

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Frituur ze goudbruin en gaar. Laat ook de aardappelschijfjes uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te absorberen.

Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Verwarm en leg dan voorzichtig je stukken bacalhau in de warme olie. Bak op middelhoog vuur rondom goudbruin. Schep de stukken vis zodra ze een mooi kleurtje hebben en gaar zijn uit de pan en op een bord bedekt met keukenpapier om uit te lekken.

Snijd je uien en paprika’s in halve maantjes en pers de tenen knoflook. Gebruik dezelfde koekenpan als waar je de bacalhau in hebt gebakken. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe en voeg de uien, paprika en laurierblaadjes toe. Bak op niet al te hoog vuur glazig en voeg dan pas de knoflook toe. Roer goed door en bak de knoflook rustig even mee. Breng op smaak met wat zout, versgemalen peper en de eetlepel witte wijnazijn. Roer nogmaals door.

Pak een ovenschaal of serveerschaal (groot genoeg voor alle ingrediënten) en schik hier de aardappelschijfjes op. Leg de stukken bacalhau hier middenin of bovenop. Vervolgens schep je het paprika-/uienmengsel over de vis. Besprenkel met wat goede olijfolie en garneer met wat olijven.

Lekker met een groene salade.

Bom apetite!


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.