Recept: Bacalhau à Lagareiro

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze maand maken we hem eens klaar in de oven.

Dit recept heeft zijn oorsprong in de Beira Litoral. De naam komt voort uit het feit dat de bacalhau in de houtovens van de olieperserijen (lagar) werd klaargemaakt. In dezelfde ovens werden tegelijkertijd ook aardappelen en uien gebakken met schors. Daarna werd er rauwe knoflook aan toegevoegd en werd alles doordrenkt met voldoende verse olijfolie afkomstig van de molens. Met een heerlijk resultaat! Natuurlijk gaat dat tegenwoordig iets anders dan vroeger, maar het resultaat mag er nog steeds zijn.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Het beste kun je de bacalhau een dag in het water te laten staan en dit water een aantal malen verschonen.

Ingrediënten

4 moten bacalhau (ongeveer 600 gram)
1 kopje melk
4 teentjes knoflook
zout
peper
1 citroen
2 eieren
paneermeel
2 lepels boter
6 dl olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de ontzoute kabeljauw schoon en gooi de huid en graten weg. Leg de bacalhau filets in een schaal  en giet hier de melk overheen. Breng op smaak met de in dunne plakjes gesneden knoflook, zout, peper en het sap van de citroen en laat gedurende twee uur marineren.

Haal de bacalhau voorzichtig uit de melk (gooi de marinade niet weg). Haal de stukken vis door de losgeklopte eieren en vervolgens het paneermeel en leg ze in een ovenschotel. Leg op elk stuk een klontje boter. Besprenkel met een beetje olijfolie en 2 eetlepels van de melk marinade en zet in de oven.

Bedruip tussendoor een aantal keer met de saus uit de ovenschaal tot de kabeljauw goudbruin en gaar is. Garneer met rauwe plakjes knoflook en serveer met Batatas a Murro en een salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.