Barbecue Tijd: Bacalhau na Brasa

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait, dit keer na brasa!

Het is (bijna) zomer in Nederland, dus tijd om de barbecue af te stoffen! Misschien heb je hem net als wij al enkele malen gebruikt dit jaar, wie weet. Ik geef je de komende weken in elk geval een aantal heerlijke Portugese barbecue suggesties! Alles komt voorbij voor een volledige maaltijd. Ook de onder de Portugezen favoriete bacalhau kan prima op de barbecue, zo laat ik vandaag zien. Dit is denk ik wel het meest simpele bacalhau gerecht ooit!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

Moten bacalhau
Olijfolie
10 teentjes knoflook
Peterselie
Kappertjes

Bereiding

Haal de geweekte bacalhau uit het water en dep voorzichtig droog. Pel de knoflook en snijd vervolgens in plakjes. Pak een kom en doe daar de knoflook in. Giet hier een flinke laag olijfolie in en roer even door. Leg dan de bacalhau in dit mengsel en laat minimaal twee uur marineren.

Zodra de barbecue de juiste temperatuur heeft haal je de bacalhau uit de marinade (niet weggooien). Laat hem even goed uitlekken, anders schiet de vlam in de kolen. Leg het stuk vis met de huidzijde naar beneden op de barbecue. Grill totdat het velletje goudbruin is.

Haal de bacalhau van de barbecue en dompel hem onder in koud water. Dit is om de bacalhau niet teveel uit te laten drogen. Dep iets droog en leg hem met de andere kant naar beneden op de barbecue tot de vis gaar is.

Ondertussen kun je een sausje maken van de marinade. Doe de olijfolie en knoflook in een keukenmachine en voeg naar smaak kappertjes en wat verse peterselie toe. Maal fijn en giet in een schaaltje.

Serveer met batatas a murro en een lekkere frisse salade. Besprenkel de bacalhau (en eventueel de aardappels) met de saus.

Bom apetite!

De andere barbecue recepten gemist? Hier vind je ze allemaal terug!


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), InstagramPinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.