Recept: Bolinhas de Alheira

Een soort Portugese bitterballen, maar dan anders. De basis is alheira, een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van gevogelte. Ook is hij vaak gerookt, wat voor een typische smaak zorgt. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten. Met als resultaat smakelijke bolinhas de alheira!

Bolinhas de Alheira

Goed voor ongeveer 20 bolinhas.

Bolinhas de Alheira

Bolinhas de Alheira

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen

De consistentie van alheiras is niet die van een stevige worst. Hij is eerder zacht, bijna deegachtig. Vandaar ook het gebrek aan bloem in dit recept.

Categorie: » Petiscos & SalgadosKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

20

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 alheiras

  • 1/2 ui

  • 1 ei

  • bloem

  • paneermeel

  • 1 bosje verse peterselie

  • citroen

  • zout & peper

  • zonnebloemolie

Bereiding

  • Begin met het verwijderen van het velletje om de alheiras en trek de worst met je vingers uit elkaar. Snipper de ui. Scheid het ei en doe de dooier in een kom en het eiwit in een diep bord. Voeg aan de kom met de eidooier de gesnipperde ui, de stukjes alheira, wat citroensap en fijngesneden peterselie (naar smaak) toe.
  • Plet/prak vervolgens alles goed met een vork en meng tot het een soort pasta wordt. Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Maak met schone handen kleine balletjes van de pasta en leg ze op een bord.
  • Zet het bord met het eiwit klaar en klop wat los met een schone vork. Pak nog twee diepe bord en doe in het ene bord wat paneermeel en in het andere wat bloem. Rol nu de balletjes eerst rondom door de bloem. Vervolgens door het eiwit en als laatste door het paneermeel.
  • Zet een diepe pan met zonnebloemolie (ongeveer 180 graden) op het vuur en bak de bolinhas de alheira hierin in een paar minuten goudbruin en gaar. Schep ze zodra ze een mooi kleurtje hebben uit de olie op een bord bedekt met keukenpapier om uit te lekken. Serveer direct.

    Bolinhas de Alheira
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: Voeg ook eens een fijngesneden of geraspte appel toe aan het mengsel.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!