Ribatejo Rural: Laatste Loodjes

De nieuwe keuken is af. We kopen de laatste spullen en zijn al heel ver gekomen met de buitenboel schilderen. Volgende week schijnen toch echt de bedden geleverd te worden. Het wordt spannend want de inspectie van de gemeente gaat langskomen in verband met de vergunning. Ook moeten we onze naam registeren bij de INPI (Instituto Nacional da Propriedade Industrial) zodat andere mensen er niet mee vandoor kunnen gaan. Wellicht kunnen we volgende maand open, of zou dat nog te snel zijn?

Voor nu merk ik dat de vermoeidheid en de hitte hun tol eisen. Buiten klussen in 38 graden is niet echt gezond. We moeten het anders aanpakken en meer rust nemen. We zijn geen twintig meer, al zeggen we vaak tegen elkaar dat we jong en hip zijn, totdat we na een paar uur schilderen en twintig keer de ladder op en af, uitgeteld op de bank liggen. Vroeg beginnen is het plan, om 7 uur in de ochtend, want dan is het buiten een lekkere klustemperatuur. Na de lunch kunnen we andere dingen gaan doen, binnen in huis blijft het koel. Maar nog beter is gaan zwemmen en afkoelen in de rivier.

Er zijn veel rivieren met fantastische praias fluviais, rivierstranden, in de buurt, zoals aan de Nabão, Alviela, Zêzere en rio Tejo. Na 13 jaar (en voor Jan bijna 20 jaar) zwemmen in de Caribische zee met een watertemperatuur van ongeveer 28 graden het hele jaar door, is het rivier water extreem koud voor deze watjes. Dat was enorm wennen. Snel erin en eruit en ik moest me bedwingen om niet te gaan gillen. Nu gaat het beter, en sta ik zoals de Portugezen lekker in het water te hangen.

Mijn favoriete praia fluvial is aan de rivier de Nabão. Het is er vaak niet druk en zo groen en idyllisch. Soms zijn de praias mooi aangelegd met sanitaire voorzieningen en een bar of restaurant. Bij Olhos d’ Água vind je op zondag grote Portugese families, die hebben natuurlijk een BBQ mee en veel eten en drinken, want het is een perfecte plek voor een picknick onder de schaduwrijke bomen. Ook heb je daar een mooie waterval en allerlei wandel en fietsroutes, maar daar is het nu te warm voor.

praia fluvial

De praia van Agroal is wel een hele mooie aangelegde praia en vanuit daar kun je kajakken. De kajaktours zijn eigenlijk meer voor teamuitjes bedoeld, maar de organisator zei dat we in de weekenden altijd wel mee kunnen. We hebben een hele leuke tour gedaan van een paar uur. Met de stroom mee. Heel zwaar was het niet, maar het was wel gaaf om te doen. Het was nog in de tijd van de mondkapjes, die gingen natuurlijk heel snel af op het water. We hebben op de zolder een rubberbootje gevonden met een pomp erbij. Dat wordt lachen, een stukje varen op de rivier met dat ding, maar misschien eerst thuis even opblazen en kijken of hij niet lek is.

Het stuwmeer Castelo do Bode, gelegen in de rivier Zêzere is 35-40 minuten rijden. Het is één van de grootste in Portugal en is 60 km lang. Hier vind je ook super veel praias en 1 groot voordeel, het water is een stuk warmer dan in de rivieren. Parasolletje mee en koelboxje met koud biertje. Ik krijg helemaal een vakantiegevoel als ik er alleen al aan denk. Effe doorzetten nu met klussen…kunnen we volgende maand misschien weer op zoek naar nieuwe leuke praias.


Fialka en haar vriend Jan zijn sinds december 2022 eigenaar van een karakteristiek pand in het dorpje Alcorochel. Komende maanden gaan ze het huis geschikt maken als alojamento local, een vakantieverblijf. Binnenkort kun je ze volgen op hun nieuwe website, Facebook en Instagram.